Na hlavný obsah

Západ sa blíži k rozhodnutiu odrezať Rusko od Swiftu. Orbán: Podporujeme všetky sankcie

Zdá, že proti tomuto kroku už nezostáva žiaden silný odpor.

Západ sa blíži k rozhodnutiu odrezať Rusko od Swiftu. Orbán: Podporujeme všetky sankcie
Protesty proti ruskej invázii, kde demonštranti žiadajú odpojenie krajiny od Swiftu. Foto: SITA/AP

Rozhodnutie vylúčiť Rusko z globálneho platobného systému SWIFT bude hotové do niekoľkých dní, povedal v sobotu (26. 2.) agentúre Reuters guvernér jednej z centrálnych bánk v eurozóne.

Podobne sa vyjadrila aj litovská premiérka Ingrid Šimonytéová, ktorá uviedla, že západní partneri sa blížia k rozhodnutiu Rusko od systému odstrihnúť. Tento krok sa rozhodla podporiť novo aj Taliansko, ktoré bolo doteraz proti.

Otázka času?

„SWIFT je len otázkou času, veľmi krátkej doby, dní,“ povedal guvernér centrálnej banky, ktorý si neželal byť menovaný. „Je to dostatočné? Nie. Je to nevyhnutné? Jasné, že áno. Sankcie majú zmysel len vtedy, ak to bude pre obe strany znamenať náklady. A toto bude nákladné,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým oznámil, že taliansky premiér Mario Draghi počas spoločného telefonátu podporil odpojenie Ruska od systému SWIFT. Rím bol doteraz proti. Kancelária talianskeho premiéra to neskôr potvrdila.

„Taliansko bude plne podporovať líniu Európskej únie ohľadne sankcií proti Rusku – vrátane tých týkajúcich sa systému SWIFT,“ uviedol Draghiho úrad vo vyhlásení.

Denník The Guardian napísal, že odrezanie Ruska od systému SWIFT sa stalo pravdepodobnejším po tom, ako s návrhom súhlasil Cyprus. Litovská premiérka Šimonytéová uviedla, že sa zdá, že proti tomuto kroku už nezostáva žiaden silný odpor.

Orbán: Teraz je čas byť jednotní

Podporu pre sankcie EÚ proti Rusku v sobotu vyjadril aj maďarský premiér Viktor Orbán. „Podporujeme všetky sankcie, takže nebudeme nič blokovať. To, na čom sa premiéri Európskej únie dokážu dohodnúť, prijmeme a podporíme,“ povedal novinárom na maďarsko-ukrajinskej hranici Orbán, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Teraz je čas byť jednotní, je to vojna,“ dodal. Najdôležitejšie je podľa neho mierové úsilie. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na facebooku napísal, že jeho krajina neblokuje žiadne sankcie, a to ani opatrenia týkajúce sa vylúčenia Ruska zo systému SWIFT.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika