Na hlavný obsah

Záplavy v Austrálii zastavili diaľkovú dopravu, viazne aj zásobovanie

Obchádzky sú dlhé aj niekoľko tisíc kilometrov.

Záplavy v Austrálii zastavili diaľkovú dopravu, viazne aj zásobovanie
Na snímke zaplavená ulica v meste Windsor, ktoré leží severovýchodne od Sydney v austrálskom štáte Nový Južný Wales. Foto: TASR

Kvôli vytrvalým dažďom a záplavám sú v Austrálii pod vodou úseky diaľnice, ktorá spája sever a juh kontinentu, čo prakticky zastavilo diaľkovú dopravu. Na niektorých miestach viazne zásobovanie, pretože obchádzky sú dlhé aj niekoľko tisíc kilometrov, informovala stanica ABC.

Stuartova diaľnica, ktorá spája severoaustrálsky prístav Darwin s mestom Port Augusta v Južnej Austrálii, je dlhá asi 2700 kilometrov. Zablokovaná je kvôli záplavám, ktoré postihli najmä región okolo mesta Glendambo.

Znamená to, že niektoré oblasti hlavne na severe krajiny sú kvôli neexistujúcim alternatívnym trasám takmer odrezané od sveta. Cestné obchádzky sú dlhé až 3 000 kilometrov a vedú cez štáty Nový Južný Wales a Queensland, uviedla stanica Sky News Australia.

Problémy s dodávkami potravín

Do mesta Coober Pedy sa dá aktuálne dostať iba vrtuľníkom, leteckú dopravu musia využívať napríklad ľudia, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť. Vrtuľníky do mesta dovážajú aj potraviny.

„Dostať vodu z diaľnice, posúdiť možné poškodenie a vrátiť ju čo najskôr do prevádzky. To je teraz naša najväčšia priorita,“ povedal vo štvrtok (3. 2.) premiér Južnej Austrálie Steven Marshall.

Ako informoval The Guardian, veľké reťazce supermarketov vrátane Coles a Woolworths boli vo štvrtok (3. 2.) nútené zaviesť limity na nákup niektorých produktov.

Položky obmedzené na jedného zákazníka zahŕňajú antigénové testy na covid a toaletný papier. Bežné lieky proti bolesti sú obmedzené na dva balíčky pre zákazníka. Limitovaný počet platí aj na vreckovky, múku, cukor, ryžu a cestoviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet