Na hlavný obsah

Záplavy v Brazílii si vyžiadali najmenej 18 obetí

Ich počet môže ešte rásť.

Záplavy v Brazílii si vyžiadali najmenej 18 obetí
Ilustračná snímka. Foto: G1 - Twitter

Pre povodne a zosuvy pôdy spôsobené intenzívnymi dažďami prišlo v brazílskom štáte Rio de Janeiro o život najmenej 18 ľudí. Informovala o tom v stredu (16. 2.) stanica G1 s odvolaním sa na informácie hasičov. Veľká voda ťažko postihla mesto Petrópolis, tamojšia radnica vyhlásila stav núdze a civilná ochrana nariadila zriadiť poľnú nemocnicu, uviedol denník O Globo.

Podľa meteorologickej agentúry MetSul v utorok (15. 2.) v Petrópolise spadlo za menej ako šesť hodín 260 milimetrov zrážok, čo je viac, ako naprší v priemere za celý mesiac. Centrum mesta sa ocitlo pod vodou, silný prúd vláčil po uliciach autá, stromy i zvyšky stavieb.

Podľa agentúry AP úrady varujú, že počet obetí môže rásť, pretože záchranné tímy ešte len prehľadávajú trosky.

Petrópolis leží v hornatej oblasti asi 70 kilometrov severne od Ria de Janeiro a je obľúbeným cieľom turistov. Mesto, ktoré má asi 300 000 obyvateľov, v 19. storočí slúžilo ako letné sídlo brazílskych cisárov a aristokracie a prezývajú ho preto Cisárske mesto.

Oblasť zasiahli katastrofálne povodne aj v minulých rokoch. V roku 2013 tam prišli o život najmenej tri desiatky ľudí; ešte tragickejšia bola bilancia záplav v roku 2011, keď zomrelo niekoľko stoviek ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet