Na hlavný obsah

Záplavy v Brazílii si vyžiadali už vyše 180 obetí, sústrasť vyjadrila aj Alžbeta II.

Spôsobili ich prudké dažde.

Záplavy v Brazílii si vyžiadali už vyše 180 obetí, sústrasť vyjadrila aj Alžbeta II.
Záchranári a miestni obyvatelia hľadajú preživších po zosuvoch pôdy v meste Petrópolis v stredu 16. februára 2022. Foto: TASR/AP

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy, ktoré pred týždňom postihli tristotisícové mesto Petrópolis neďaleko Ria de Janeiro, stúpol na 182, je medzi nimi aj 32 detí. Nezvestných je 90 ľudí, informoval v utorok (22. 2.) miestny server G1. Sústrasť pozostalým vyjadrila v pondelok (21. 2.) podľa serveru CNN Brasil aj britská kráľovná Alžbeta II.

Mesto Petrópolis práve pred týždňom postihli prívalové dažde, pri ktorých počas asi dvoch hodín napršalo toľko zrážok, čo inokedy za celý február. Niektoré časti mesta, ktoré ležia v hornatej oblasti necelých 70 kilometrov od Ria de Janeiro, úplne pokrylo bahno a trosky domov, stromov či áut.

Hasičom, vojakom a dobrovoľníkom sa podarilo vyslobodiť krátko potom 24 preživších, neskôr nachádzali len mŕtve telá. Záchranné práce navyše museli niekoľkokrát prerušiť, pretože sa neustále vracali dažde.

„Moje myšlienky a modlitby smerujú k tým, ktorí prišli o život, o svoje blízke či o svoje domovy, ale tiež k záchranárom a všetkým, ktorí pracujú na obnove mesta,“ odkázala do Brazílie britská kráľovná, ktorá sa minulý týždeň infikovala covidom.

Stovky ľudí v Petrópolise prišli o strechu nad hlavou a mnohí vinia zo zodpovednosti miestne úrady. Antonio Guerra z Federálnej univerzity v Riu de Janeiro serveru BBC povedal, že v tomto meste v hornatej oblasti žije v rizikových miestach až 20 000 ľudí. Guerra od roku 1992 tieto miesta zmapoval a odovzdal ich miestnym úradom, ktoré s tým ale nič neurobili.

Guerra bol šokovaný, keď zistil, že niektoré domy v Petrópolise sú postavené na sklone 55 až 60 stupňov. „Pritom stavby vyše 45 stupňov sú zakázané,“ povedal Guerra. A pri viac ako 20 stupňoch je podľa neho potrebná veľká opatrnosť pri stavbe. Mnoho obyvateľov Petrópolisu si ale lepšie bývanie nemôže dovoliť, a tak porušuje aj bezpečnostné predpisy.

Lejaky v Petrópolise minulý týždeň boli najväčšími v meste od roku 1932. V roku 2011 postihli oblasť tiež veľké záplavy, pri ktorých v tomto meste zomrelo 73 ľudí a v okolitých obciach ďalších 800 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet