Na hlavný obsah

Zásobníky plynu v EÚ sú naplnené menej ako minulý rok

Úroveň zásob plynu počas každej vykurovacej sezóny klesá.

Zásobníky plynu v EÚ sú naplnené menej ako minulý rok
Na snímke pracovník plynárenskej spoločnosti. Foto: TASR/AP

Zásobníky plynu v krajinách Európskej únie (EÚ) sú v súčasnosti naplnené v priemere na 40 %, čo je o 10 % menej ako minulý rok. A podzemné zásobníky vo vlastníctve ruského energetického koncernu Gazpromu sú naplnené približne na 16 %. Povedala to v stredu (2. 2.) európska komisárka pre energetiku Kadri Simsonová výboru pre priemysel, výskum a energetiku Európskeho parlamentu.

„Úroveň zásob plynu v EÚ počas každej vykurovacej sezóny neustále klesá, ale momentálne sa pohybuje okolo 40 %, čo je o 10 % menej ako v rovnakom čase v predchádzajúcich rokoch. Podzemné zásobníky Gazpromu sú v súčasnosti naplnené na 16 %,“ skonštatovala.

Ceny plynu sa stabilizovali

„Pozorujeme nižšie toky plynu na ukrajinských a bieloruských trasách, čo malo za následok, že plyn prúdil päť týždňov z Nemecka do Poľska namiesto opačne,“ uviedla Simsonová s tým, že bežný tok plynu z Poľska do Nemecka sa v stredu (2. 2.) obnovil.

EÚ však v januári dostala rekordné dodávky skvapalneného zemného plynu, čo čiastočne vykompenzovalo nedostatok dodávok plynu cez sieť potrubí.

Ceny na trhu s plynom v EÚ sa mierne stabilizovali, hoci zostávajú extrémne vysoké a nestále, na úrovni približne 1 000 dolárov (883,16 eur) za 1 000 metrov kubických, uviedla eurokomisárka a dodala, že ceny plynu pravdepodobne neklesnú na svoju bežnú priemernú úroveň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet