Na hlavný obsah

Zdražovanie bude mierne, tvrdia štátne teplárne

V roku 2023 však ceny pôjdu vyššie.

Zdražovanie tepla na Slovensku.
Zdražovanie tepla na Slovensku.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Za teplo či teplú vodu si priplatia aj odberatelia šiestich najväčších teplární na Slovensku. Ich dodávku zabezpečujú pre asi 320 000 domácností s centrálnym vykurovaním. V ich prípade nebude nárast cien dramatický, a to aj vďaka nákupu zemného plynu pred jeho zdražením.

Najviac cena tepla a teplej vody porastie v Bratislave, a to o 14 percent. Približne 12-percentný nárast pocítia odberatelia v Žiline a v Košiciach sa zvýši cena o 7 percent.

Zhruba päťpercentné navýšenie avizujú Martinská a Trnavská teplárenská, najmenej pocítia zdražovanie vo Zvolene, kde teplárenský holding avizuje trojpercentný cenový nárast.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Rozdiely vznikajú hlavne preto, že každá tepláreň má inú skladbu palív, z ktorých vyrába teplo. V závislosti od toho, či je tam viac uhlia, možno viac plynu, možno aj iné položky, biomasa, tak potom, samozrejme, aj cena tepla je iná,“ uviedol analytik Jozef Badida z portálu Energie pre Vás.

Kým štátne teplárne v minulom roku nakúpili plyn za nízke ceny, v tomto roku nemajú inú možnosť ako ho nakúpiť za vysoké ceny. Pre odberateľov to v budúcom roku 2023 môže znamenať ešte masívnejšie zdražovanie ako teraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko