Na hlavný obsah

Zdražovanie bude zrejme pokračovať aj v ďalších mesiacoch

Riešenie situácie nie je v rukách Slovenska, hovorí odborník.

Koniec zdražovania je zatiaľ v nedohľadne. Inflácia v januári dosiahla v Európskej únii 5,6 %. Najrýchlejšie rástli ceny v Litve o vyše 12 %. Naopak, najnižšia medziročná inflácia bola vo Francúzsku – cez 3 percentá. Rýchly rast spotrebiteľských cien zaznamenalo aj Slovensko a to na 7,7 %.

Prievan v peňaženkách, aký zažívajú posledné mesiace ľudia na Slovensku, potvrdil aj Eurostat. Inflácia podľa európskych výpočtov dosiahla takmer 8 %.

„Najviac sa pod túto vysokú infláciu podpisujú aktuálne vyššie ceny potravín a taktiež energií. V prípade potravín sme boli svedkami viac ako 8 percentného nárastu,“ priblížila Eva Sádovská, analytička WOOD & Company.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nielen potraviny, rodinné rozpočty, výrazne zaťažili aj drahšie energie. „V prípade plynu sme si priplácali medziročne o takmer pätinu viac ako vlani a elektrina a teplo išli s cenou hore o vyše 11 %,“ dodala Sádovská.

„Slovensko s tým nevie nič urobiť ako malá krajina, ktorá energiu nevyrába, neťažíme plyn. Riešenie tejto situácie nie je v našich rukách,“ hovorí Juraj Valachy, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Vysoká inflácia potrápi našu ekonomiku aj v najbližších mesiacoch, môže za to drahšia ropa na svetových trhoch, nedostatok surovín ale aj drahšie energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko