Na hlavný obsah

Zelenskyj: Konflikt s Ruskom by viedol k rozsiahlej vojne v Európe

Podľa Johnsona chce Putin zmeniť architektúru kontinentu.

Zelenskyj: Konflikt s Ruskom by viedol k rozsiahlej vojne v Európe
Na snímke zľava britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (1. 2.) po rokovaní s britským premiérom Borisom Johnsonom v Kyjeve povedal, že vojenský konflikt s Ruskom by sa týkal nielen Ukrajiny, ale viedol by k rozsiahlej vojne v Európe. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

V prípade silnej eskalácie dôjde k tragédii

„Musíme byť pripravení na zlé veci. Musíme brániť našu krajinu a chrániť našu kultúru, jazyk a tradície. Rusi by nás mali počúvať. Mali by počúvať a pochopiť, že vojna je niečo, čo v skutočnosti nikto nepotrebuje. Ale zároveň sme nikoho nepozvali, aby nás prišiel navštíviť so zbraňou v ruke,“ povedal Zelenskyj.

Podľa neho sú Ukrajinci pripravení „bojovať do samého konca“. Prezident zároveň varoval, že prípadný vojenský konflikt by zasiahol celý kontinent.

„V prípade silnej eskalácie proti nášmu štátu dôjde k tragédii. Hovorím to veľmi otvorene. Toto nebude vojna Ukrajiny a Ruska. Toto bude európska vojna. Plnohodnotná vojna,“ vyhlásil predstaviteľ Kyjeva.

Vďační za podporu

Zelenskyj zároveň poďakoval Británii za podporu v „ťažkých časoch“. Spojené kráľovstvo a Ukrajina sa podľa neho dohodli, že budú spolupracovať na posilnení schopnosti Ukrajiny brániť sa voči prípadnej ruskej agresii.

Zároveň spresnil, že počas rokovania diskutovali o možných krokoch, ktoré majú odradiť Ruskú federáciu od útoku. „Sme vďační Británii za podporu, ktorú potvrdzuje aj rozhodnutie britskej vlády zaviesť voči Rusku sankcie v prípade agresie voči Ukrajine,“ dodal prezident.

Zároveň povedal, že Ukrajina zodpovedne pristupuje k minskej dohode o ukončení vojny na východe Ukrajiny, ale nesúhlasí s Ruskom v postupe, akým má byť dohoda implementovaná.

Johnson: K hlave Ukrajiny Putin priložil zbraň

Johnson v Kyjeve povedal, že Rusko sa snaží zmeniť bezpečnostnú architektúru Európy.

„Ide tu o celú európsku bezpečnostnú architektúru, pretože nepochybujte o tom, čo sa tu podľa mňa snaží dosiahnuť Putin. Myslím si, že sa nás snaží prinútiť, aby sme zmenili spôsob, akým sa pozeráme na európsku bezpečnosť tým, že priložil zbraň k hlave Ukrajiny a zastrašuje ju,“ povedal Johnson a dodal, že Kyjev má morálne i zákonné právo brániť sa.

Rusko za uplynulé týždne pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Moskva však údajnú inváziu odmieta a, naopak, žiada od Západu bezpečnostné záruky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet