Na hlavný obsah

Zelenskyj: Nepotrebujeme pomoc cudzích vojakov na Ukrajine

Obáva sa, že ich prítomnosť by mohla slúžiť ako zámienka pre Rusko zaútočiť.

Zelenskyj: Nepotrebujeme pomoc cudzích vojakov na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: AP

Ukrajina podľa prezidenta Volodymyra Zelenského nepotrebuje, aby jej na pomoc prišli vojaci spojeneckých krajín. Prítomnosť cudzích vojsk by mohla poskytnúť Rusku argument, že je v ohrození jeho bezpečnosť, a viedla by k destabilizácii vo svete, uviedol Zelenskyj v rozhovore s tlačovou agentúrou RBK Ukrajina.

„Nepotrebujeme na svojom území vojakov pod cudzou vlajkou,“ vyhlásil Zelenskyj. „Nechceme dať Rusku ďalší dôvod, aby mohlo hovoriť, že u nás máme (cudzie) základne, pred ktorými sa musí brániť,“ vysvetlil.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba potom podľa agentúry Reuters uviedol, že Rusko sa bude snažiť vyvolať rôzne situácie, aby mohlo obviniť Kyjev z vyostrenia konfliktu s proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

„Mali by sme byť pripravení na akýkoľvek scenár,“ povedal Kuleba po rokovaní so svojou britskou kolegyňou Liz Trussovou.

Ukrajinské sily a proruskí separatisti na východe krajiny sa vo štvrtok (17. 2.) navzájom obvinili z ostreľovania. Zelenskyj označil paľbu separatistov za veľkú provokáciu, podľa západných predstaviteľov by mohlo ostreľovanie byť súčasťou snahy Ruska vytvoriť zámienku pre inváziu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov k incidentu povedal, že Moskva je správami o eskalácii na východe Ukrajiny „vážne znepokojená“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet