Na hlavný obsah

Zelenskyj: Nové sankcie Západu nestačia, Rusko stále útočí

EÚ i USA zaviedli prísnejšie obmedzenia.

Zelenskyj: Nové sankcie Západu nestačia, Rusko stále útočí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sankcie, ktoré v posledných dňoch na Moskvu uvalili západné krajiny, nie sú dostatočné, povedal v piatok (25. 2.) ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dôkazom je podľa neho stále pokračujúca ruská agresia proti jeho krajine. Dodal, že svet naďalej pozoruje dianie na Ukrajine z diaľky, uviedli ukrajinské médiá.

„Presvedčili sankcie Rusko? Na našom nebi počúvame, na našej krajine vidíme, že sú nedostatočné,“ vyhlásil Zelenskyj. Vyzval obyvateľov Ukrajiny, aby boli voči sebe solidárni, pomáhali jeden druhému aj ukrajinskej armáde. „Osud Ukrajincov záleží jedine od nás. Nikto iný okrem nás nebude riadiť naše životy. Sme na našom území, pravda je na našej strane,“ povedal Zelenskyj.

Nové protiruské sankcie vo štvrtok (24. 2.) na mimoriadnom samite odsúhlasili lídri EÚ, v piatok popoludní o nich majú definitívne rozhodnúť ministri zahraničia členských krajín dvadsaťsedmičky. Postihy majú obmedziť ruský prístup ku kapitálu, mieria na energetiku, dopravu či obchod. Zasiahnu tiež 70 % ruského bankového trhu.

Nové sankcie proti Moskve vo štvrtok oznámili tiež Spojené štáty, mieria proti dvom najväčším ruským bankám – VTB a Sberbank, proti ďalším predstaviteľom ruských „elít“ aj proti vývozu telekomunikačného vybavenia a ďalších technológií.

K vylúčeniu Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT ale EÚ ani USA nepristúpili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet