Na hlavný obsah

Zelenskyj povolal vojakov zo zálohy, zriadi výcvikové strediská

Potrebu všeobecnej mobilizácie nevidí.

Zelenskyj povolal vojakov zo zálohy, zriadi výcvikové strediská
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (22. 2.) uviedol, že povolá časť vojakov v zálohe na mimoriadne cvičenie, všeobecnú mobilizáciu ale zatiaľ vylúčil, uviedla agentúra Reuters.

V prejave po stretnutí s parlamentnými stranami tiež predstavil program „ekonomického vlastenectva“, ktorý má spočívať v podpore domácej ukrajinskej výroby.

„V súčasnosti nevidím potrebu všeobecnej mobilizácie,“ povedal Zelenskyj v televíznom prejave. Vydal však dekrét, ktorým povoláva časť vojakov v zálohe na mimoriadne cvičenie. Tí by mali doplniť pravidelné armádne jednotky.

Ukrajinský prezident tiež oznámil, že v krajine nechá zriadiť výcvikové strediská pre vojakov v zálohe, a vyzval na zlepšenie bojovej pripravenosti armády.

Žiadosť o zbrane či ekonomický plán

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba zase vyzval západných spojencov krajiny, aby Kyjevu poskytli ďalšie zbrane. Od Európskej únie žiada záruky budúceho členstva, informovala agentúra AFP. „Zmobilizujeme celý svet, aby sme získali všetko, čo potrebujeme na posilnenie našej obrannej kapacity,“ vyhlásil.

Ukrajinský prezident tiež oznámil plán „ekonomického vlastenectva“, ktorý má posilniť ukrajinský priemysel a pomôcť obyvateľstvu. Podľa Zelenského západné krajiny tiež pripravujú ekonomickú pomoc Ukrajine, ktorej hospodárstvo medzinárodná kríza poškodzuje.

„Tieto prostriedky sú nevyhnutné pre zaručenie stability ukrajinského hospodárstva,“ citovala agentúra TASS ukrajinskú hlavu štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet