Na hlavný obsah

Zelenskyj zváži prerušenie diplomatických vzťahov s Ruskom

Žiada aj okamžité zastavenie projektu Nord Stream 2.

Zelenskyj zváži prerušenie diplomatických vzťahov s Ruskom
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (22. 2.) uviedol, že zváži prerušenie diplomatických vzťahov s Ruskom. Vyzvalo ho k tomu ukrajinské ministerstvo zahraničia. Podľa agentúry Unian to prezident povedal po stretnutí s estónskym kolegom Alarom Karisom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov neskôr reagoval, že ak Ukrajina preruší diplomatické styky s Ruskom, sťaží tým riešenie situácie. Podľa neho je Rusko ďalej otvorené diplomacii. „Tento scenár, ktorý by bol veľmi poľutovaniahodný, by všetko iba zhoršil, a to nielen pre obe krajiny, ale aj pre ich obyvateľov,“ komentoval Peskov.

Zelenskyj zároveň vyzval Západ, aby nečakal na ďalšie vyostrenie situácie v regióne a zaviedol sankcie proti Rusku, a to vrátane zastavenia projektu plynovodu Nord Stream 2.

Zariadenie, ktoré spája Rusko a Nemecko, má po dne Baltského mora prepravovať do Nemecka ruský plyn s tým, že obíde Ukrajinu a ďalšie tranzitné krajiny. Uvedenie plynovodu do prevádzky čaká na schválenie nemeckými úradmi.

Zelenskyj zároveň vyhlásil, že neverí, že vypukne plnohodnotná vojna s Ruskom, ak by sa tak ale stalo, hlava štátu by vyhlásila stanné právo.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok spochybnil právo Ukrajiny na suverenitu, pretože vláda v Kyjeve podľa neho nezastupuje jednotlivé časti krajiny, uviedla agentúra Interfax.

„Nemyslím si, že niekto môže tvrdiť, že ukrajinský režim od prevratu v roku 2014 zastupuje všetkých ľudí žijúcich na území ukrajinského štátu,“ vyhlásil Lavrov s odvolaním sa na udalosť, keď zvrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyča, čo prinútilo Rusko k anexii ukrajinského polostrova Krym a podpore povstania vo východných regiónoch.

Okrem toho ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo ostatné štáty, aby rovnako ako Rusko uznalo nezávislosť oboch separatistických republík na východe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet