Na hlavný obsah

Zemanová: Sťahovanie slovenských diplomatov z Ukrajiny zatiaľ nehrozí

Verí, že situácia sa vyrieši diplomatickou cestou.

Zemanová: Sťahovanie slovenských diplomatov z Ukrajiny zatiaľ nehrozí
Na snímke zľava Anna Zemanová (SaS) a Martin Kéry (Smer-SD). Foto: RTVS

Verím, že konflikt na Ukrajine sa dá vyriešiť mierovo, ale situácia je napätá, vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová (SaS) v sobotu (12. 2.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Nič také ako sťahovanie slovenských diplomatov z Ukrajiny na stole zatiaľ nie je,“ dodala.

„Chcem pripomenúť, že vojaci Ruskej federácie sa nachádzajú na svojom území a tam si môžu robiť čo chcú. Nie som zástancom zbrojenia, ale nemyslím si, že Rusko sa chystá Ukrajinu napadnúť,“ podotkol predseda zahraničného parlamentného výboru Marián Kéry (Smer-SD).

Kéry: Snažia sa kriminalizovať generálneho prokurátora

Kéry kritizoval, že koalícia neumožnila generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi vystúpiť v pléne s prejavom k obrannej dohode s USA. Jeho prejav nakoniec v sále prečítal poslanec Juraj Blanár (Smer-SD). „Snažia sa kriminalizovať generálneho prokurátora len preto, že si dovolí mať legitímny právny názor,“ povedal Kéry.

Zemanová si myslí, že znemožnenie vystúpenia generálneho prokurátora, bolo správne. „Jeho názor bol známy a nebol dôvod, aby vystúpil. Táto jeho snaha bola čisté politikárčenie,“ uviedla.

Zemanová: Žilinka by sa mal zodpovedať

Podľa nej je hanba, že Žilinka porovnáva obrannú dohodu s USA s okupačnou zmluvou z roku 1968 a mal by sa za to „zodpovedať“

Kéry vyhlásil, jeho strana vždy tvrdila, že zmluva s USA je nevýhodná, napriek tomu, že o zmluve rokovalo ministerstvo zahraničných vecí práve pod vedením nominanta Smeru.

Poslanec strany Smer-SD zároveň kritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za to, že dohodu s USA ratifikovala krátko po jej schválení v parlamente. Keď mal vážne výhrady generálny prokurátor, tak tam asi niečo v poriadku nie je,“ argumentoval Kéry.

Naopak, Zemanová si nemyslí, že sa hlava štátu mala obrátiť na Ústavný súd SR ani počkať s ratifikáciou dohody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko