Na hlavný obsah

Zhoda na potrebe zvyšovať platy zdravotníkov je, dohoda však stále chýba

Podľa rezortu financií by plošné zvyšovanie stálo milióny eur.

Zdravotné sestry by mohli zarábať o 200 eur mesačne viac. V prípade, ak by sa vláda dohodla na zvýšení platov zdravotníkov, čo sa dosiaľ nestalo. Lekári, sestry i záchranári dlhodobo upozorňujú, že pracovné sily odchádzajú do zahraničia.

Neraz tam dostávajú o stovky eur navyše. V utorok (1. 2.) to opäť pripomenuli poslancom.

V polovici decembra záchranári protestovali pred parlamentom za vyššie platy. Odvtedy sa stretli s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO), premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) i prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Stále rokujú o tých istých požiadavkách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zažil som sedem ministrov zdravotníctva a stále každému to isté opakujeme. Náš návrh na zvýšenie platov je 12 a pol milióna eur ročne z rozpočtu plus milión eur ročne na operačné stredisko,“ priblížil prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

„Ani jedna z organizácií, s ktorými komunikujeme v rámci EÚ, asi nemuseli absolvovať takú tortúru a tanečky a bez toho, aby sa museli doprosovať, im v daných krajinách zvýšili mzdy pomerne vysoko,“ poznamenala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

České sestry i záchranári zarábajú o 500 eur viac ako ich slovenskí kolegovia. Na tom, že zdravotníkom treba platy zvýšiť, zhoda je.

„Súhlasím so zvyšovaním platov. Kruciálna vec v tomto okamihu je nastavenie mzdového ohodnotenia tak, aby bolo motivačné preto, aby ostali na Slovensku. K tomu je vypracovaná analýza,“ uviedol Lengvarský.

Problém je, že plošné zvýšenie platov všetkým zdravotníckym profesiám by stálo 230 až 330 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko