Na hlavný obsah

Zlato Vlhovej na domácej olympiáde? O organizáciu ZOH 2022 sa snažili aj Tatry

Snahám dalo stopku referendum.

Zimná olympiáda je v plnom prúde, málokto však tuší, že sa pri troche šťastia mohla konať v Tatrách. Poprad a poľské Zakopané totiž pred ôsmimi rokmi pripravili kandidatúru na tohtoročné zimné olympijské hry. Nakoniec sa športový sviatok koná v Číne. Na Štrbskom plese hostia aspoň olympijský festival Peking 2022.

O ambícii usporiadať ZOH 2022 na slovenskej a poľskej strane Tatier sa začalo hovoriť v roku 2013. Kandidatúra bola na stole, olympijské dediny zakresľované do plánov, rozdeľovali sa lokality pre jednotlivé športy a hľadali sa zdroje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keby Krakov získal olympijské hry na rok 2022, tak by sme Peťu Vlhovú nevideli na zjazdovke v Číne, ale videli by sme ju na domácom svahu v Jasnej,“ hovorí Peter Chudý, člen tímu kandidatúry na OH.

Referendum v poľskom Krakove však dalo kandidatúre stopku. Poliaci megalomanský športový sviatok odmietli. Dôvody boli rôzne – od peňazí až po ochranu prírody.

Tatry sa pokúšali získať zimné olympijské hry celkom štyri krát. Ani jedna kandidatúra sa neskončila úspechom. Prepásli sme možnosti, ktoré sa podľa Tatrancov už len ťažko zopakujú.

Prijali by ale aj menšie investície do športu ako rovno olympiádu. Boli by vďační aj za rekonštrukciu skokanských mostíkov či vybudovanie sánkarskej dráhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny