Na hlavný obsah

Zníženie DPH na potraviny by oživilo ekonomiku, tvrdí analytik. Podľa Matoviča by to stálo priveľa

Poľskú cestu nepovažuje za vhodnú.

Zníženie DPH na potraviny by oživilo ekonomiku, tvrdí analytik. Podľa Matoviča by to stálo priveľa
Na ilustračnej snímke potraviny v obchode. Foto: RTVS

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nepovažuje poľskú cestu, teda nižšiu potravinovú DPH, za vhodné riešenie. Štát by to podľa neho stálo príliš veľa peňazí. Iba zníženie pri niektorých základných potravinách by spôsobilo výpadok vo výške 150 až 200 miliónov eur.

Podľa analytika by však nižšia daň mohla zvýšiť spotrebu, tým by oživila ekonomiku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa štatistiky OSN zažívajú ľudia najväčšie zdražovanie potravín za posledných 11 rokov. Ak sa slovenskí potravinári nedostanú na nižšie ceny, ich potraviny budú nepredajné. Najrýchlejším nástrojom, ako pomôcť, je zníženie sadzby DPH.

„Potravinárska komora Slovenska vyzýva vládu SR, aby pristúpila k okamžitému zníženiu DPH – či už je to na potraviny, ale aj gastroslužby,“ uviedla riaditeľka komory Jana Venhartová.

„Z pohľadu verejných financií je zodpovednejšie zachovať súčasnú sadzbu DPH, ako teraz podliehať nejakej panike a následne by už tú sadzbu nikto nezvýšil hore. Podľa našich prepočtov to, čo minú ľudia za hranicami, je výrazne menej, alebo to, čo takýmto spôsobom štátna kasa stratí, je výrazne menej ako to, čo by štátna kasa stratila znížením DPH,“ reagoval Matovič.

Poľská vláda má iný názor. Rozhodla sa podporiť spotrebu obyvateľstva tým, že od februára znížila daň z pridanej hodnoty na nulu. Lacnejšie sú aj pohonné hmoty. Finančný analytik J&T Banky Stanislav Pánis považuje kroky poľskej vlády za cestu k ozdraveniu ekonomiky.

„Čím nižšie daňové zaťaženie na potraviny alebo vo všeobecnosti, čím nižšie zaťaženie v ekonomike ako takej, tým lepšie pre ekonomiku. Ostane viac peňazí pre súkromnú sféru, bude menšia redistribúcia pre štátny rozpočet, a to vytvorí podmienky pre akoby rýchlejší ekonomický rast a potenciálne aj väčšiu spotrebu,“ zamyslel sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika