Na hlavný obsah

ZOH 2022: Braisazová-Bouchetová vyhrala preteky s hromadným štartom

Paulína Fialková skončila na 26. mieste.

ZOH 2022: Braisazová-Bouchetová vyhrala preteky s hromadným štartom
Na snímke biatlonistky na trati počas pretekov s hromadným štartom na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Francúzska biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová získala na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v piatkových pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km. O 15,3 sekundy zdolala striebornú Tiril Eckhoffovú, bronz si vybojovala ďalšia Nórka Marte Olsbuová-Röiselandová, ktorá zaostala o 34,9 s. Češka Markéta Davidová skončila štvrtá. Slovenská reprezentantka Paulína Fialková obsadila 26. priečku s ôsmimi streleckými chybami a mankom 3:46,8 min.

Na úvodnú streleckú položku elitných pretekov prišlo 30-členné štartové pole pohromade, silný vietor ho však roztrhal. Čisto zastrieľalo jedenásť biatlonistiek vrátane Fialkovej, ktorá sa zaradila na deviatu priečku s odstupom necelých 10 sekúnd za vedúcou Eckhoffovou.

Na druhom bežeckom okruhu sa Slovenka posunula na ôsmu pozíciu, no jej manko na líderku o čosi narástlo. Horšie to bolo na druhej streľbe, kde panovali ešte náročnejšie poveternostné podmienky. Fialková si tromi chybami, keď poslala mimo prvé tri výstrely, výrazne pokazila šance na prenikavý výsledok v súťaži, v ktorej pred štyrmi rokmi v Pjongčangu dominovala Anastasia Kuzminová.

Na čele sa osamostatnili Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová. Aj na prvej položke v stoji komplikovali situáciu na strelnici extrémne veterné podmienky a obe Nórky museli absolvovať dva trestné okruhy. Eckhoffovej trvala streľba omnoho dlhšie, k Olsbuovej-Röiselandovej sa na čele vďaka čistej položke pripojila Braisazová-Bouchetová.

Fialková minula len raz a z tretej desiatky sa posnula na priebežné 16. miesto. O medailách sa rozhodlo na záverečnej štvrtej streľbe. Braisazová-Bouchetová netrafila prvou ranou, ale potom pálila rýchlo a najmä presne. Na vedúcej pozícii sa udržala aj po jednom trestnom kole, všetkých päť terčov totiž nevybielila žiadna z jej najbližších prenasledovateliek.

S pohodlným náskokom si dobehla po zlato, Eckhoffová a Olsbuová-Röiselandová uhájili striebro a bronz. Fialková pridala až štyri nepresné výstrely a prepadla sa poradím, na poslednom bežeckom okruhu sa vytiahla aspoň na 26. miesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet