Na hlavný obsah

ZOH 2022: Chýbajúce šťastie či presilovky. Slováci ale hlásia: Do boja o bronz dáme všetko

V semifinále zlyhali na pevnej fínskej obrane.

ZOH 2022: Chýbajúce šťastie či presilovky. Slováci ale hlásia: Do boja o bronz dáme všetko
Na snímke slovenská hokejová reprezentácia na ZOH 2022. Foto: TASR

„Veril som, že po 18 rokoch konečne príde zlomový moment. Myslím si, že sme na to dnes mali. Bohužiaľ, dnes to bolo o jednom góle.“ Tak zneli slová sklamania po piatkovej (18. 2.) semifinálovej prehre 0:2 proti Fínsku z úst asistenta trénera slovenských hokejistov Jána Pardavého. Slováci si predĺžili smolu proti severskému súperovi a na veľkom turnaji proti nemu prehrali trinásty raz po sebe a celkovo z 37 zápasov až 27.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho výrazne zlepšili svoj výkon v porovnaní s predošlým vzájomným zápasom na ZOH 2022, keď podľahli „Suomi“ v C-skupine 2:6. Tentoraz severania prepasírovali puk za chrbát gólmana Patrika Rybára len raz, druhý gól padol do prázdnej bránky. Slováci sa napriek 28 strelám na bránku z gólu neradovali.

Dlhý čas bez presilovky

„Dobýjali sme fínsku bránku 60 minút, nič sa nám nedorazilo, ich brankár podal výborný výkon. Nemali sme to šťastie, aby nám niečo padlo,“ povzdychol si pre RTVS Pardavý. Jedným dychom ale dodal, že celé Slovensko musí byť hrdé na výkon jeho zverencov, ktorí do zápasu „dali maximum“.

„Fínov sme tlačili, mali sme veľa šancí, myslím si, že sme odohrali perfektný zápas proti mužstvu akým je Fínsko. Aj za stavu 0:1 sme stále bojovali, verili sme si. Škoda, sa nám to nepodarilo,“ nadviazal naňho obranca Martin Marinčin.

Päťgólový strelec na olympiáde Juraj Slafkovský si zase myslí, že SR nemala dostatok šťastia: „Neodrazil sa nám puk tak ako vo štvrťfinále proti USA.“ Okrem smoly v zakončení sprevádza Slovákov tiež dlhé obdobie bez presilovej hry – dokopy osem tretín. Proti terajšiemu finalistovi nehrali v stretnutí ani jednu, čo je podľa Slafkovského „na zamyslenie“.

„Už druhýkrát za sebou nám rozhodca neodpískal ani jednu presilovku, je to smutné,“ súhlasil s ním Marinčin. „Nechcem sa vyjadrovať k rozhodcovi, nech si ľudia urobia sami názor,“ okomentoval stroho túto situáciu kolega z defenzívnych radov Mislav Rosandič.

Ukážková obranná taktika

Fíni ale ukázali naplno svoje kvality, a to najmä v zadných radoch. Po strelení gólu sa nehrnuli do zakončenia a predviedli sa ako majstri taktiky. V defenzíve pôsobili pevne ako Veľký čínsky múr a brankár Harri Säteri si aj v najvypätejších situáciách zachoval chladnú hlavu.

„Fíni celý zápas vynikajúco bránili stredné pásmo, my sme mali obrovský problém sa cez to prepracovať, nedostávali sme sa do toľkých šancí, ako sme chceli. Navyše, súper mal výborného brankára,“ opísal pre RTVS obranca Martin Gernát.

„Vedeli sme, že Fíni budú dobre vykrývať stredné pásmo. Snažili sme nahadzovať puky, ale oni to hrali dobre, nemali sme veľa šancí. Je to strašná škoda,“ poznamenal útočník Michal Krištof. „Hrali sme proti extrémne organizovanému súperovi, ktorý hral skvelo defenzívne,“ doplnil Pardavý.

Zbrane neskladajú

Asistent trénera zároveň dodal, že mužstvo sa teraz musí skoncentrovať na boj o bronz. Veľa času na vydýchnutie si totiž mať nebude. Proti menej úspešnému z dvojice Ruský olympijský výbor – Švédsko nastúpi v sobotu (19. 2.) od 14.10 h SEČ.

Slovensko má napriek piatkovej prehre šancu na historický olympijský úspech. Dosiaľ je reprezentačným maximom 4. miesto zo ZOH 2010 vo Vancouveri.

„Treba sa z prehry vyspať a zajtra odohrať ten posledný zápas najlepšie, ako vieme. Určite dáme do toho všetko,“ vyhlásil Krištof, s ktorého tvrdením sa zhodli viacerí hráči. „Bolo by niečo neskutočné, keby sme získali na olympiáde medaily, zajtra dáme do toho všetko a verím, že šťastie sa prikloní na našu stranu,“ zaželal si Slafkovský.

„Sme tu dobrá partia, dobrý tím hokejistov, neskladáme zbrane a do súboja o bronz dáme všetko,“ zneli slová útočníka Miloša Kelemena. „Verím, že sa dáme dokopy, zajtra prídeme s elánom a zoberieme domov aspoň bronz,“ uzavrel Gernát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport