Na hlavný obsah

ZOH 2022: Čína pri hokejovom debute dostala osmičku, Kanada zdolala Nemecko

V A-skupine dominovali favoriti.

ZOH 2022: Čína pri hokejovom debute dostala osmičku, Kanada zdolala Nemecko
Foto zo zápasu USA - Čína na hokejovom turnaji v rámci ZOH 2022. Foto: SITA/AP

Hokejisti USA vo štvrtok (10. 2.) potvrdili pozíciu favorita a vo svojom prvom zápase na ZOH v Pekingu zdolali v A-skupine tím Číny 8:0. Domáci, v ktorých drese nastúpilo viacero naturalizovaných hráčov zo zámoria, vzdorovali americkému výberu v prvej a druhej tretine.

V záverečnej časti sa Američania gólovo rozbehli a dosiahli najvyššie víťazstvo doterajšieho priebehu olympijského turnaja. Tri góly USA zaznamenal útočník Sean Farrell.

Hráči Kanady si v úvodnom vystúpení v A-skupine pripísali víťazstvom nad Nemeckom 5:1. O osude duelu rozhodli už v úvodnej tretine, ktorú vyhrali 3:0.

Od úvodu sa hral hokej s početnou streľbou. V prvej tretine sa do niekoľkých gólových príležitostí dostali aj hráči Číny, no herne navrch mali Američania. V 11. minúte išli do vedenia, keď Brisson usmernil odrazený puk – 1:0. Krátko na to dostal čínsky tím prvú presilovku vo svojej krátkej olympijskej histórii, ale americkú obranu v nej neprekvapil.

Američania postupne zvyšovali svoju prevahu a v 2. tretine navýšili skóre tromi gólmi. Cates v 26. minúte zužitkoval prihrávku spoza bránky a spred bránkoviska sa presadil aj O´Neill – 3:0. Prvý gól Číny mohol v 37. minúte dosiahnuť Kane, ale onedlho sa to v ďalšej sľubnej šanci nepodarilo ani Cheliosovi. Skóre 2. tretiny uzavrel Farrell – 4:0.

Američania mali v záverečnej časti 22 streleckých pokusov, z ktorých sa 4 skončili gólom. Ich herná prevaha bola zrejmá a Číňania sa nedočkali ani čestného úspechu. Ďalšie góly zámorského tímu pridali Farrell, Meyers, Beniers a Sean Farrell v závere spečatil hetrik.

Duel bol reprízou semifinálového stretnutia z Pjongčangu 2018, v ktorom Kanaďania prekvapujúco prehrali 3:4 a mali tak Nemcom čo oplácať. Do súpera sa pustili s vervou, v 8. min sa dostal k puku v priestore medzi kruhmi obranca Jokeritu Helsinki Alex Grant a prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste.

Severoameričania v zápase nedominovali, ale nekompromisne trestali chyby súpera. V 10. min nechali Nemci úplne nepokrytého Bena Streeta na bode vhadzovania a útočník Mníchova proti hráčom z krajiny svojho zamestnávateľa nezaváhal. Ubehlo iba 43 sekúnd a pred bránkou sa ocitol voľný pre zmenu útočník Servette Ženeva Daniel Winnik, ktorý zužitkoval ideálnu prihrávku Cracknella.

Po zmene strán hrali Nemci aktívne a pokúsili sa duel zdramatizovať. Ich snaha sa zúročila v 31. min, keď Pföderl zachytil rozohrávku súpera a Tobias Rieder zo švédskeho Växjö znížil. Rozkvet európskeho mužstva zabrzdila kanadská presilovka, ktorú v 33. min využil obranca Zürichu Maxim Noreau. Skóre uzavrel v 52. min útočník Kazane Jordan Weal.

Američania nastúpia na ďalší zápas v základnej A-skupine v sobotu (12. 2.) o 5.10 h SEČ proti Kanade. Domácich reprezentantov čakajú v rovnaký deň o 9.40 h SEČ hráči Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport