Na hlavný obsah

ZOH 2022: Clement Noel má zlato zo slalomu, Adam Žampa skončil na 25. mieste

Andreas Žampa spadol a preteky nedokončil.

ZOH 2022: Clement Noel má zlato zo slalomu, Adam Žampa skončil na 25. mieste
Na snímke francúzsky lyžiar Clement Noel so zlatou medailou na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Francúzsky lyžiar Clement Noel zvíťazil v stredajšom (16. 2.) slalome na ZOH 2022 v Pekingu. Zlato získal s náskokom 61 stotín sekundy pred strieborným Rakúšanom Johannesom Strolzom, bronz si vybojoval úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Sebastian Foss-Solevaag z Nórska (+0,70 s). Slovenský reprezentant Adam Žampa skončil na 25. pozícii s mankom 6,92 sekundy, jeho mladší brat Andreas nedokončil druhé kolo.

Po prvom kole sa usadil na čele Strolz, ktorý už v Číne triumfoval v alpskej kombinácii. Časové rozdiely však boli minimálne, viedol iba o dve stotiny sekundy pred Nórom Henrikom Kristoffersenom, Foss-Solevaag na priebežnej tretej pozícii zaostával len o šesť stotín.

Noelovi patrila šiesta priečka s odstupom 0,38 s. Strolz štartujúci s číslom 19 predviedol agresívnu jazdu s maximálnou dávkou rizika a hoci sa nevyvaroval chýb, vypracoval si tesný náskok pred duom nórskych spolufavoritov. Nástrahy trate nezvládol Strolzov krajan Manuel Feller, prvé kolo nedokončil ani Švéd Kristoffer Jakobsen.

Dvadsaťštyriročný Noel predviedol suverénne najrýchlejšiu druhú jazdu a dosiahol životný úspech, dosiaľ na vrcholných podujatiach medzi dospelými medailu nezískal. Pred štyrmi rokmi na ZOH 2018 v Pjongčangu obsadil štvrté miesto.

V tejto sezóne Svetového pohára síce zvíťazil v úvodnom slalome vo francúzskom Val d´Isere, ale z nasledujúcich piatich súťaží skončil najvyššie na ôsmom mieste. Kristoffersen klesol tesne za medailové stupne, za bronzom krajana Fossa-Solevaaga zaostal o deväť stotín.

Adam Žampa v elitnej tridsiatke

Adam Žampa figuroval po prvom kole na 32. mieste sa stratou 3,84 na Strolza, Andreas sa zaradil na 33. priečku s odstupom 4,14 s za lídrom. Starší zo súrodencov absolvoval v Pekingu prvý slalom po dvojročnej prestávke, pre problémy s chrbtom sa sústredil na obrovský slalom.

V druhom kole sa dokázal posunúť o sedem pozícií a umiestnil sa v elitnej tridsiatke, hoci s obrovskou stratou na víťaza. Andreas Žampa, ktorý sa na vrcholnom podujatí predtým predstavil v slalome na ZOH 2018 v Pjongčangu, vypadol v druhom kole.

Adam Žampa mal manko 6,92 sekundy na víťaza Clementa Noela. „Išiel som tam hore v hornej časti dobre, tam je treba makať a netreba mať až toľko natrénované. Tam som bol do sekundy. No ja som išiel na ´slalomkách´ po dvoch rokoch. Ale dole to bolo viac zatočené a rozbité a už som si neudržal tempo z vrchnej časti. Mrzí ma, že som sa nedostal do tridsiatky prvého kola, lebo by som mal v druhom kole lepšiu pozíciu na atak,“ povedal po pretekoch Adam Žampa.

Ale olympijský slalom je veľmi ťažký a ja som v ňom s Andreasom pretekal naposledy pred dvoma rokmi. A rozhodli sme sa, že pôjdeme, lebo sme chceli, aby malo Slovensko zastúpenie. Dali sme do toho všetko. Mne keby niekto povedal, že budem na olympiáde 25., tak to beriem. Ale je vidieť, že nemám v slalome natrénované a level v mužskom slalome je obrovský. Čiže ja viem, kde mám rezervy, ale budem sa venovať aj naďalej ´obráku´,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport