Na hlavný obsah

ZOH 2022: Fíni zdolali Rusov 2:1 a získali historické hokejové zlato

Suomi vyhrali všetkých šesť zápasov v Pekingu.

ZOH 2022: Fíni zdolali Rusov 2:1 a získali historické hokejové zlato
Fínski hokejisti po zisku olympijského zlata na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Fínski hokejisti získali prvýkrát v histórii olympijské zlato. V nedeľnom finále na ZOH 2022 v Pekingu zvíťazili nad tímom Ruského olympijského výboru (ROC) 2:1. Bronz vybojovali slovenskí reprezentanti, ktorí v sobotnom zápase o 3. miesto zdolali Švédsko 4:0.

Na National Indoor Stadium otvoril skóre v 8. minúte v presilovke Michail Grigorenko, Fíni však dokázali skóre otočiť. V druhej tretine vyrovnali presným zásahom obrancu Villeho Pokku a na začiatku tretej časti strelil rozhodujúci gól Hannes Björninen úspešným tečom strely Marka Anttilu. Rusom nepomohla k vyrovnaniu ani záverečná power play bez brankára.

Doterajším fínskym maximom na ZOH boli dve strieborné medaily, v olympijskej zbierke majú aj štyri bronzové kovy. Okrem toho vybojovali aj tri tituly majstra sveta. Zverenci trénera Jukku Jalonena vyhrali v Pekingu všetkých šesť zápasov, pričom dvakrát zdolali Slovensko (6:2, 2:0).

Hráči zbornej nedokázali obhájiť titul z Pjongčangu 2018 a budú si musieť počkať na jubilejné desiate zlato na ZOH. Doteraz na zimnej olympiáde triumfovali deväťkrát, ani raz však pod hlavičkou Ruska. Sedem olympijských titulov vybojovali ako reprezentanti ZSSR, jeden ako tím SNŠ a pred štyrmi rokmi zvíťazili ako Olympijskí športovci z Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport