Na hlavný obsah

ZOH 2022: Hokejisti Fínska otočili duel so Švédmi, priamo do štvrťfinále idú obaja

Fíni vyhrali v predĺžení.

ZOH 2022: Hokejisti Fínska otočili duel so Švédmi, priamo do štvrťfinále idú obaja
Švédsky brankár Magnus Hellberg reaguje po inaksovaní gólu v predĺžení zápasu "slovenskej" C-skupiny Fínsko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Hokejisti Fínska a Švédska postúpili priamo do štvrťfinále olympijského turnaja v Pekingu. Fíni vyhrali nad rivalom 4:3 po predĺžení, hoci v nedeľnom (13. 2.) zápase prehrávali 0:3.

Stali sa tak s ôsmimi bodmi víťazmi „slovenskej“ C-skupiny, istý postup do štvrťfinále majú aj sedembodoví Švédi.

Víťazný gól strelil Harri Pesonen. Švédi si zabezpečili priamu miestenku do štvrťfinále ako najlepší tím z druhého miesta. „Tri korunky“ viedli 3:0 po 2. tretine, v ktorej strelili tri góly v presilovkách, no Fínom vyšiel záver zápasu a dokázali vyrovnať.

Od úvodných minút sa hralo vo vysokom tempe a na hre oboch tímov bola viditeľná snaha o prvý gól. Pozorné defenzívy však nedovolili veľa vyložených príležitostí. Úvodná tretina bola vyrovnaná herne a nerozhodne sa skončila aj na góly.

V druhej časti prevzali iniciatívu Švédi, v čom im výrazne pomohla nedisciplinovanosť Fínov. V 25. minúte otvoril skóre Wallmark, ktorý využil presilovku – 0:1.

Fíni v úvode poslednej tretiny zdvihli hlavy

Krátko na to dostal Fín Granlund trest na 5 minút a do konca zápasu a Bengtsson vyťažil z dlhej presilovky ďalší gól Švédov – 0:2. Švédi si vylepšili presilovkovú bilanciu aj v 12. minúte, keď kapitán Lander zvýšil už na 0:3.

Fíni v úvode tretej časti dvihli hlavy, do zápasu ich vrátil gól Hartikainena, ktorý v presilovke prekonal brankára Hellberga – 1:3. Vysoké tempo hry mala aj záverečná tretina.

V 56. minúte ešte brankár Hellberg vo veľkej šanci Fínov zastavil puk na bránkovej čiare, čo potvrdil aj videorozhodca, ale krátko na to už Suomi využili pokračujúcu presilovku. Tlak Fínov zakončil Pakarinen – 2:3 a ten istý hráč v v 58. minúte pretlačil puk za Hellberga – 3:3.

Dokonalý obrat Fínov zavŕšil v predĺžení Pesonen – 4

  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport