Na hlavný obsah

ZOH 2022: Iný Rybár po 20 rokoch. Slovensko našlo istotu v bránke, nechýbali slová chvály

Proti Nemcom si udržal nulu.

ZOH 2022: Iný Rybár po 20 rokoch. Slovensko našlo istotu v bránke, nechýbali slová chvály
Slovenský hokejový brankár Patrik Rybár v zápase proti Nemecku na ZOH 2022. Foto: TASR

Salt Lake City 2002 – do bránky SR sa na olympijskom zápase dostal Pavol Rybár, ktorý ale inkasoval tri góly proti Lotyšsku a v 26. minúte striedal. Peking 2022 – medzi tri žrde sa opäť dostáva Rybár, tentoraz Pavlov syn Patrik, ktorý, zdá sa, svoje miesto tak rýchlo nepustí.

Slovensko pred začiatkom turnaja nemalo jasno v tom, kto bude hokejovou jednotkou v bránke, dá sa však konštatovať, že svoju odpoveď už dostalo.

Zatiahnutá roleta

Branislavovi Konrádovi nevyšiel úvodný zápas C-skupiny proti Fínsku, keď inkasoval postupne šesť gólov, za ktoré však nebol plne zodpovedný, keďže mu príliš nepomohla obrana. Trénerom nevyšiel ani ťah s Matejom Tomekom, ktorý proti Švédom inkasoval tri góly v prvej tretine.

Následne sa do bránky už dostal Patrik Rybár a dosiaľ trikrát zažiaril. Proti Švédom už zo 16 striel, ktoré mierili naňho, nepustil za seba žiaden puk. „Tri korunky“ sa síce presadili štvrtýkrát, bolo to však až v momente, keď Rybár zamieril na striedačku a Slovensko malo šiestich korčuliarov na ľade.

V kľúčovom zápase proti Lotyšom predviedol istý a pohotový výkon, úspešne kryl 18 z 20 striel a svoju skvelú snahu vyšperkoval v utorkovom (15. 2.) štvrťfinále proti Nemcom, kedy „zatiahol roletu“, súperovi z 21 striel nedovolil skórovať ani raz a pripísal si čisté konto. Predviedol pritom viacero kľúčových a náročných zákrokov.

Hráči sa zhodli: Chytal fantasticky

„Paťo chytal fantasticky. Mal aj kuš šťastia, ale to k tomu patrí,“ poznamenal po stretnutí proti obhajcom olympijského striebra pre RTVS obranca Peter Čerešňák. Aj ďalší jeho spoluhráči z defenzívy Martin Gernát a Samuel Kňažko sa zhodli a vyslovili identickú vetu: „Paťo Rybár v bránke nás podržal“.

„Pomohli sme Paťovi a on pomohol nám,“ pokračoval tentoraz útočník Libor Hudáček, strelec gólu na 1:0, ktorý chválil najmä tímový výkon. Doplnil ho ďalší úspešný strelec Peter Čerešňák:  „Paťo chytal výborne.“

Dvadsaťosemročného Skaličana, ktorý je oporou tímu KHL Dinamo Minsk, neobišli slová chvály ani od trénerov. „Podržal nás výborný tímový výkon a výborný Rybár v bránke,“ konštatoval asistent kouča Andrej Podkonický.

„Po zápase so Švédskom, keď išiel chytať, tak z neho išla istota. A potom aj proti Lotyšom, keď mal ťažké zákroky. Toto sú ťažké zápasy pre brankára, keď nemá veľa práce. Bolo dôležité, že zostal sústredený celý zápas a pomohol nám vyhrať,“ doplnil k jeho výkonu pre TASR.

Rybár si nulu cení

Nemci nemali mnoho čistých šancí na gól. „Keď sa ale dostali k strelám, tak to boli väčšinou dobré šance a pre brankára nie je vôbec jednoduché, keď si nemôže chytiť nejakú normálnu strelu. V Minsku však hráme podobný hokej a som rád, že som pomohol chalanom,“ konštatoval slovenský brankár.

Z vychytanej nuly po 21 „ulovených“ pukoch sa nesmierne tešil. „Veľmi si to cením a som rád, že tá nula pomohla k postupu do ďalšej fázy. No teraz na tu už musíme zabudnúť a čaká už zajtra nás čaká ťažký zápas, na ktorý sa musíme pripraviť,“ dodal Rybár.

Slovenský gólman má z posledných dvoch duelov úspešnosť zákrokov na úrovni 95 %. Rovnako dobrý výkon bude ale musieť zopakovať aj vo štvrťfinále v stredu (16. 2.) o 5.10 h SEČ proti USA, ktoré dosiaľ nestratili na turnaji ani bod.

Na regeneráciu po stretnutí proti Nemcom tak má slovenský tím menej ako 24 hodín. „Musíme čo najskôr zregenerovať a oddýchnuť si,“ dodal Podkonický.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport