Na hlavný obsah

ZOH 2022: Nielen zlé presilovky či slabá efektivita. Valábik poukázal aj na ďalšie problémy hokejistov

Nedá sa spoliehať len na Slafkovského, myslí si.

ZOH 2022: Nielen zlé presilovky či slabá efektivita. Valábik poukázal aj na ďalšie problémy hokejistov
Foto z hokejového zápasu Švédsko - Slovensko na ZOH 2022. Foto: TASR

Slovenským hokejistom chýbala proti Švédsku vyššia agresivita v bránkovisku a lepšie zahrané presilovky. Poznamenal to pre RTVS asistent trénera Andrej Podkonický po piatkovej (11. 2.) prehre hráčov spod Tatier 1:4 na ZOH 2022. V C-skupine sú Slováci naďalej bez bodu.

Nulová úspešnosť, už tradičný strelec

„Tak ako včera (štvrtková prehra 2:6 proti Fínsku, pozn. red.) sme dobre začali, vytvorili sme si tlak, ale bez gólu sa nedá vyhrať. Mali sme 41 striel, ale chýbala nám efektivita,“ uviedol na margo slabej efektivity, ktorá sa prejavila aj deň predtým (2 góly z 33 striel).

Pokračovala tiež presilovková mizéria SR. Zo šiestich početných výhod nezužitkovali ani jednu. „Naša úspešnosť v presilovkách je nulová, my – hráči, ktorí v nich nastupujeme, musíme zobrať na seba zodpovednosť a viac strieľať,“ skonštatoval útočník Samuel Takáč, ktorý si odbil olympijský debut.

To, že mužstvu presilovky vôbec nevychádzajú, neskrýval ani útočník Peter Cehlárik. „Musíme sa viac tlačiť do bránky, posielať pred ňu viac hráčov. V presilovkách máme trochu problém, nevyužili sme ani jednu v dvoch zápasoch,“ pripomenul

O jediný gól modro-bielych sa postaral, rovnako ako proti „Suomi“, 17-ročný mladík Juraj Slafkovský zo 4. formácie. Na konte má už celkovo tri presné zásahy. „Vážim si každý gól, ktorý som za SR strelil. Proti Švédom sme mali ešte viac striel ako proti Fínom, no, jednoducho, nám to nepadá. Verím, že to zlomíme v pravý moment,“ zaželal si pre RTVS.

Valábik spomína aj nekonzistentnosť

Bývalý hokejista Boris Valábik v štúdiu RTVS Šport poznamenal, že presilovky a oslabenia sa trénujú ako posledné. Na margo poznámky, že Slováci neprišli do Pekingu ako celok, ale postupne a mali tak obmedzené možnosti v ich trénovaní, reagoval, že rovnakú štartovú líniu mali všetky tímy.

„Chýbajú nám strely – málo strieľame, málo sa tlačíme do súperovho brankára. To môžeme robiť, aj keď sme si to nenacvičili. Striel v presilovkách je veľmi málo a stále špekulujeme v prihrávkach krížom, na ktoré boli Fíni aj Švédi pripravení,“ analyzoval.

O všetkom podľa neho rozhodla prvá tretina, po ktorej bolo 3:0 pre „tri korunky“ a Švédi ťažili z množstva herných chýb. „Môžeme rozprávať o tom, že nemáme konzistentnosť, hoci aj vidíme pozitívne črty, ale nevieme sa nejako dohnať k tomu, aby to trvalo celých 60 minút. Najväčším problémom sú pre mňa individuálne chyby, najviac ich bolo v prvej tretine.“

Myslí si tiež, že hráči, od ktorých sa očakávajú góly, cítia na sebe priveľký tlak. „Môžeme sa rozprávať o Liborovi Hudáčkovi, Petrovi Cehlárikovi, Marekovi Hrivíkovi či Tomášovi Jurčovi – je tam dosť chalanov, od ktorých sa očakávalo, že budú ťahať tím ofenzívne. Opäť nás potiahol Juraj Slafkovský. Je to málo, aby sme sa spoliehali na 17-ročného chalana,“ myslí si.

Štvrtú formáciu, v ktorej je Slafkovský spolu s Milošom Romanom či Pavlom Regendom, pochválil. „Ukazujú spôsob, akým hrať. Sú aktívni na forčekingu, nahodia si puk a nešpekulujú v strednom pásme. Trávia veľa času v útočnom pásme vďaka agresivite. Je to vzor pre iné formácie – ako sa jednoducho dostať do útočného pásma a vytvoriť si príležitosť.“

Slovensko si najbližšie zmeria sily s Lotyšskom v nedeľu (13. 2.) od 5.10 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport