Na hlavný obsah

ZOH 2022: Porazia slovenskí hokejisti Švédov a dočkajú sa historického úspechu?

So Severanmi majú negatívnu bilanciu.

ZOH 2022: Porazia slovenskí hokejisti Švédov a dočkajú sa historického úspechu?
Ilustračné foto - slovenskí hokejisti. Foto: TASR

V zápase o bronzové medaily na ZOH 2022 vyzve slovenských hokejistov národný výber zo Švédska. Duel sa začne v sobotu (19. 2.) o 14.10 h SEČ na národnom štadióne v Pekingu.

Slovenská reprezentácia bude bojovať o tretie miesto z olympiády po prehratom semifinálovom zápase s Fínmi, ktorým aj napriek výbornému výkonu podľahla 0:2. Slováci tak natiahli neúspešnú sériu bez výhry nad Fínskom, naposledy nad nimi zvíťazili na majstrovstvách sveta v 2004.

V druhom, veľmi dramatickom, semifinálovom súboji podľahli „tri korunky“ výberu z Ruského olympijského výboru 1:2 až po samostatných nájazdoch. O zlato si to tak vo finále rozdajú Fíni s Rusmi.

Bilancia so Švédmi

Proti Švédom Slováci na tohtoročnej olympiáde v Pekingu nastúpili už v základnej C-skupine. V riadnom hracom čase švédski hokejisti zdolali slovenský výber 4:1. Slováci im tak majú čo oplácať.

Naposledy sa pod piatimi kruhmi slovenskí hokejisti so Švédmi stretli na ZOH 2010 vo Vancouveri. Vo štvrťfinále ich Slovensko porazilo 4:3 a s hviezdami nabitom kádri išli do bojov o medaily. V semifinále však podľahli neskorším víťazom turnaja Kanaďanom (2:3) a v boji o tretie mieste Slováci podľahli Fínsku (3:5).

Slováci majú so Švédskom zápornú bilanciu. Zo 40 odohratých zápasov vyhrali len 10, trikrát remizovali a 27-krát „trom korunkám“ podľahli. Počas toho Slovensko vsietilo 86 gólov, zatiaľ čo ich inkasovalo 134.

Azda najpamätnejšie víťazstvo nad Švédskom dosiahli Slováci na majstrovstvách sveta v roku 2002, kde ich na domácom šampionáte v Göteborgu zdolali v semifinále 3:2 po samostatných nájazdoch a neskôr dokráčali k samotnému titulu majstrov sveta.

Tím bude tuho bojovať

Tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay vidí v zápase o bronz príležitosť ukázať, kam sa slovenský hokej za tie roky prepracoval.

„Máme šancu ukázať, kam sa slovenský hokej posunul. Je to príležitosť predviesť sa svetu, kde sme a akí dobrí sme. Je dôležité, aby hráči pochopili, že stále hrajú o medailu. povedal pre portál olympic.sk.

Rodák zo Zemplína, útočník Pavol Regenda, vyjadril túžbu celého tímu pobiť sa o bronz. „Dnes potrebujeme predovšetkým dobre zregenerovať. S trénermi si ešte preberieme tento zápas a potom ho už hodíme za hlavu, aby sme sa dokázali pripraviť na duel o 3. miesto. Šanca získať bronzovú medailu je veľká, chceme sa o ňu pobiť,“ dodal Regenda.

Aj ďalší krídelník, Miloš Kelemen, verí v úspech „našich“. „Sme tu dobrá partia, dobrý tím hokejistov, neskladáme zbrane a do súboja o bronz dáme všetko,“ dodal Kelemen.

Posledný väčší úspech dosiahol slovenský hokej na majstrovstvách sveta 2012 vo Fínsku a Švédsku, kde sa reprezentantom podarilo ukoristiť strieborné medaily. V posledných rokoch sa však tímu začalo opäť dariť a vidno, že generačná obmena mu pomáha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport