Na hlavný obsah

ZOH 2022: Posledným štvrťfinalistom je Kanada. Zdolala domáceho outsidera

V stredu vyzve Švédsko.

ZOH 2022: Posledným štvrťfinalistom je Kanada. Zdolala domáceho outsidera
Foto z hokejového zápasu Čína - Kanada na ZOH 2022. Foto: SITA/AP

Kanadskí hokejisti podľa očakávania skompletizovali štvrťfinálovú osmičku olympijského turnaja v Pekingu, keď v utorok (15. 2.) v kvalifikačnom zápase zdolali Čínu 7:2. V stredu (16. 2.) sa na záver programu bojov o semifinále (14.30 h SEČ) stretnú so Švédskom.

Veľký favorit okamžite po úvodnom buly demonštroval, že chce hneď rozhodnúť a v pokoji dokorčuľovať do stredajšieho hlavného play-off. Prvá strela v 27. sekunde, prvá veľká šanca v 31. sekunde a v prvom striedaní kanonáda okolo bránky.

Kanaďania mali aj ďalšie šance, ale takmer vôbec nebránili. Po dvoch minútach nebola pre nich varovaním ani šanca čínskeho tímu v kontre a vo štvrtej minúte sa dialo nevídané. Čínsky hokejový kolektív za signalizovaného trestného strieľania drvil javorový list vyše minútu, svoje šance vrátane nájazdu však nepremenil a v oslabovke o inkasoval na 0:1.

Ani po zásahu na 2:0 sa však čínsky tím nezlomil a hoci mali Kanaďania prevahu a množstvo šancí, oba tímy sa postarali o veľmi zaujímavú a kvalitnú tretinu, tobôž keď pred bránkou dôrazný Kane znížil. Klaksón o sekundu predstihlo zazvonenie čínskej žŕdky.

Do druhého dejstva vstúpil favorit trpezlivejšie a koncentrovanejšie v defenzíve a súpera 20-minútový supervýkon zrejme vyčerpal. Plus zraneného brankára Smitha nahradil O´Brien a po šiestich minútach bolo zrejmé, že nemá fazónu svojho predchodcu.

Tri góly Kanady v pomerne rýchlom slede definitívne rozhodli o skompletizovaní štvrťfinálovej osmičky, hoci Kane využil na skorigovanie početnú výhodu o dvoch hráčov a čínske mužstvo po druhej prestávke pokračovalo v štandardnej 5-minútovej presilovke.

Kanaďania šetrili sily na Švédov a čínska reprezentácia, v neutíchajúcej útočnej a streleckej snahe, uhrala dôstojný výsledok s kolískou hokeja, hoci ho v závere ešte trochu pokazili dva inkasované góly.     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport