Na hlavný obsah

ZOH 2022: Ruská krasokorčuliarka mala ešte v decembri pozitívny dopingový nález

Rusom hrozí odobratie zlatých olympijských medailí.

ZOH 2022: Ruská krasokorčuliarka mala ešte v decembri pozitívny dopingový nález
Krasokorčuliarka Kamila Valijevová z Ruského olympijského výboru (ROC) vystupuje počas krátkeho programu žien v tímovej súťaži na ZOH v Pekingu. Foto: TASR

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valievová mala ešte pred ZOH 2022 v Pekingu pozitívny dopingový nález. Podľa RBC našli v jej vzorke stopy po zakázanej látke trimetazidín.

Liečivo sa používa pri liečbe angíny či závratoch, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca, figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi.

Rusom hrozí odobratie zlatých medailí

Podľa ruských médií iba 15-ročnej Valievovej odobrali vzorku ešte v decembri, teda pred januárovými majstrovstvami Európy v Tallinne, kde vybojovala zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými.

Na ZOH v Pekingu pomohla tímu Ruského olympijského výboru (ROC) k titulu v tímovej súťaži, kde teraz hrozí Rusom odobratie zlatých medailí, informovala agentúra AFP.

Práve pozitívny dopingový test bol údajne dôvod, prečo medailový ceremoniál po tímovej súťaži odložili na utorok (8. 2.).

V súťaži sólistiek patrí medzi favoritky

Valievová môže prísť aj o štart v budúcotýždňovej súťaži sólistiek, kde patrí medzi hlavné favoritky. Podľa AP nie je známe, či mladučká ruská krasokorčuliarka má problémy so srdcom, respektíve či požiadala v minulosti o terapeutickú výnimku pri užívaní zakázanej látky.

Rusi štartujú v Pekingu iba pod hlavičkou ROC, dôvodom je trest pre krajinu v dôsledku dopingového škandálu.

Na ZOH 2022 sa prvý dopingový prípad objavil už v stredu (9. 2.), keď mal pozitívny test iránsky alpský lyžiar Hossein Saveh Shemshaki.

Tridsaťšesťročný športovec sa tak na ZOH 2022 už nemôže zúčastniť na žiadnych ďalších pretekoch, tréningoch a vykonávať činnosti, ktoré súvisia s lyžovaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport