Na hlavný obsah

ZOH 2022: Sestry Fialkové vo vytrvalostných pretekoch výrazne zaostali

Zlato putuje do Nemecka.

ZOH 2022: Sestry Fialkové vo vytrvalostných pretekoch výrazne zaostali
Na snímke slovenská biatlonistka Ivona Fialková počas vytrvalostných pretekov žien na 15 km v biatlone na zimných olympijských hrách ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Nemecká biatlonistka Denise Herrmannová získala na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu vo vytrvalostných pretekoch na 15 km. V pondelok (7. 2.) urobila jedinú chybu na strelnici a triumfovala s náskokom 9,4 sekundy pred Francúzkou Anais Chevalierovou-Bouchetovou. Bronz putuje do Nórska zásluhou Nórky Marty Olsbu Röiselandovej (+15,3).

Slovenka Paulína Fialková bola so štyrmi streleckými chybami a stratou +4.58.0 min na priebežnom 42. mieste. Jej sestra Ivona mala ešte o dve strelecké chyby viac a stratou +5.41.5 min o štyri miesta nižšie.

Paulína Fialková nedokázala zopakovať úspech z Pjongčangu 2018, kde skončila na piatom mieste. V pondelok vyštartovala s číslom 6, na prvej ležke zastrieľala čisto a priebežne sa zaradila na druhú pozíciu za vedúcu Wiererovú. Celkovo bola po nej dvanásta.

Menej jej potom vyšla prvá stojka, v ktorej si pripísala dve trestné minúty a klesla na priebežnú 51. priečku. V druhej streľba v ľahu i stoji minula zhodne po jednom terči, v cieli mala na víťazku stratu 4:58,0 min.

„Štyri chyby sú, samozrejme, veľa. Dnes tie podmienky na trati i strelnici boli oveľa lepšie, boli to normálne podmienky ako vo Svetovom pohári, kde sa so štyrmi chybami nedá zvíťaziť. Na prvej stojke sa mi trochu triasli nohy, inak to bolo fajn. Celkovo sa na trati zatiaľ necítim veľmi dobre, aj keď dnes to nebolo také extrémne zamrznuté a išlo sa mi lepšie ako v mix štafete,“ povedala staršia zo sestier Fialkových pre RTVS.

Ivona bola v ľahu bezchybná, v druhej položke však prišli štyri chyby, čo znamenalo koniec nádejí na dobrý výsledok. Následne pridala ešte dve chyby.

„Šesť trestných minút je veľa. Ťažko povedať, čo sa stalo na druhej streľbe. Športovec veľmi chce a potom urobí chyby, po ktorých ani nevie, čo sa vlastne stalo. Mrzí ma to, lebo na trati som sa cítila veľmi dobre, ale neviem zladiť do jedných pretekov všetky komponenty, ktoré patria do biatlonu. Podmienky boli v poriadku, aj vietor bol konštantný, takže to boli pekné biatlonové preteky. Aj u mňa to bolo v poriadku, až na tú jednu položku, ktorá mi pokazila celé preteky,“ skonštatovala pre RTVS Ivona Fialková.

Ďalšie reprezentantky SR Henrieta Horvátová a Veronika Machyniaková v olympijskej premiére zaostali ešte výraznejšie. Horvátová sa po troch chybách umiestnila na 68. a Machyniaková s piatimi trestnými minútami na 83. priečke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport