Na hlavný obsah

ZOH 2022: Slováci majú Američanom čo oplácať. Vyradia favorita z bojov o medaily?

Slovenskí hokejisti si zahrajú štvrťfinále na ZOH po 12 rokoch.

ZOH 2022: Slováci majú Američanom čo oplácať. Vyradia favorita z bojov o medaily?
Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti sa na olympijskom turnaji predstavia po 12 rokoch vo štvrťfinále. V stredu (16. 2.) o 5.10 SEČ sa pokúsia postúpiť cez hráčov USA do bojov o medaily.

Zverencov trénera Craiga Ramsayho čaká ani nie 24 hodín po víťazstve nad Nemeckom (4:0) doteraz najlepší tím na olympijskom turnaji v Pekingu.

Práve na Američanoch Slováci stroskotali na minuloročnom svetovom šampionáte, keď sa lúčili po štvrťfinálovej prehre 1:6 a rovnako aj pred štyrmi rokmi v Pjongčangu, keď im už v kvalifikačnom kole o postup do štvrťfinále podľahli hladko 1:5.

Američania sú favorit

Aj celková bilancia hovorí v prospech USA. Z 29 vzájomných súbojov vyhrali Slováci desať, tri sa skončili remízou a v 16 ťahali za kratší koniec. Skóre hovorí výrazne v prospech zámorského tímu, ktorý strelil 97 a inkasoval len 66 gólov.

Ramsayho zverenci sa z víťazstva nad týmto súperom tešili naposledy pred tromi rokmi, na domácom šampionáte v Košiciach zdolali v skupine USA 4:1.

Američania zatiaľ na turnaji v Pekingu nezaváhali, keď postupne zdolali domácu Čínu vysoko 8:0, rivalov z Kanady 4:2 a aj Nemecko 3:2.

Do štvrťfinále vstúpia ako najúspešnejší tím po základných skupinách, ako jediný mali po základnej časti plný počet deväť bodov so skóre 15:4.

Bez hráčov NHL, s mladým tímom zloženým z hráčov univerzít a európskych súťaží, ich doterajšie výkony prekonali očakávania odborníkov.

Ich ofenzívu ťahá Sean Farrell, dvadsaťročný útočník má na konte po tri góly i asistencie. Štyri body nazbierali Ben Meyers (2+2) a Andy Miele (1+3).

V bránke sa spoliehajú na dvojicu mladíkov, devätnásťročný Drew Commesso odohral dva zápasy a o štyri roky starší Mann Strauss jeden.

Slováci sú odhodlaní uspieť

Slovenskí hokejisti postupom do štvrťfinále dosiahli základný ciel, s ktorým do Pekingu cestovali. Nemecko zdolali po doteraz najlepšom výkone na turnaji.

„Počas celého zápasu sme pôsobili ako tím. Defenzíva bola výborná, ale aj vpredu to bolo dobré. Fungovali nám aj drobné detaily, výborne sme komunikovali na ľade aj striedačke. Opäť sa zlepšili skúsení hráči, ktorých veľmi dobre doplnili mladí. Dobre sa na to pozeralo z lavičky, zhodnotil pre RTVS tréner Craig Ramsay.

Pred štvrťfinále však krotí eufóriu. „Musíme byť rovnako kvalitní ako proti Nemcom, lebo to bude zápas plný nasadenia a rýchlosti,“ podotkol.

Radosť slovenských hokejistov
Radosť slovenských hokejistov po góle proti Nemecku.Foto: TASR
Foto: TASR

Aj obranca Martin Gernát si je vedomý, že proti Američanom nečaká Slovákov nič ľahké. „Jeden z najťažších súperov. V minitabuľke po skupinách skončili najvyššie. Majú mladých hráčov, hrajú rýchly hokej a musíme sa na to pripraviť,“ vravel Gernát.

„Vieme čo Američania dokážu, boli me sa na nich pozrieť. Ak budeme hrať svoju hru, máme na nich,“ myslí si útočník Kristián Pospíšil

„Vieme, že budú ešte rýchlejší a nepríjemnejší ako Nemci. Hrajú nepríjemne dobiedzavo okolo bránky. Myslím si, že nebude toľko šancí ako dnes, preto ich musíme premieňať,“ pridal sa kapitán slovenského tímu Marek Hrivík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport