Na hlavný obsah

ZOH 2022: Slováci mali výborný úvod, Fínom ale podľahli 2:6

Oba góly SR strelil Slafkovský.

ZOH 2022: Slováci mali výborný úvod, Fínom ale podľahli 2:6
Foto zo zápasu C-skupiny ZOH 2022 Fínsko - Slovensko. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti vo svojom prvom zápase C-skupiny na ZOH 2022 vo štvrtok (10. 2.) podľahli Fínom 2:6. Hoci úvodný gól strelil mladík Juraj Slafkovský, tempo hry diktovali efektívni severania, ktorí ešte do konca tretiny otočili na 3:1. Napokon strelili 6 gólov, z ktorých sa o tri postaral hrdina zápasu Sakari Manninen.

Slovensko sa trápilo najmä v presilovkách, ktoré nedokázalo zužitkovať či výraznejšie prekvapiť súpera, a to ani v dvojminútovej početnej výhode o dvoch hráčov. Fínom vychádzali predovšetkým rýchle kombinácie a prečíslenia. Viackrát sa dostali po vysunutí do nájazdu a brankár Branislav Konrád proti nim nemal šancu.

Nádej pre Slovensko na dva body svitla po 32. minúte, keď sa opäť peknou strelou švihom presadil Slafkovský a strelil svoj druhý presný zásah v stretnutí. Následne Slováci viackrát zatlačili súpera a dostali sa do dobrých šancí, tretí gól však neprišiel.

Fíni sa presadili na 5:2 už po 16 sekundách tretej časti hry. V presilovke následne pridali gól na 6:2 a na výsledku sa už nič nezmenilo.

Slovensko pred štyrmi rokmi v Pjongčangu obsadilo konečné 11. miesto a nepostúpilo do štvrťfinále. Účasť medzi najlepšou osmičkou však reprezentácii už neušla na minuloročných majstrovstvách sveta, na čo chcú nadviazať Slováci aj v Číne.

Proti Fínom má Slovensko dlhodobo smolnejšie výsledky. V 36 dueloch zvíťazilo len sedemkrát, tri zápasy sa skončili nerozhodne a v 26 dokázali triumfovať severania. Slovensko zdolalo Fínsko naposledy v roku 2017 na turnaji Euro Hockey Challenge v Bratislave 3:2.

Priebeh zápasu

Prvá tretina:

Rozhodca odpískal začiatok zápasu medzi Slovenskom a Fínskom. Do prvej šance sa už po niekoľkých sekundách dostal kapitán Marek Hrivík, jeho bekhendové zakončenie gól neprinieslo.

Holešinský sa v 5. minúte pokúsil o strelu od modrej čiary, ktorý ale nikto netečoval. Následne vznikol chaos pred bránkou severanov, Slovensko malo niekoľko príležitostí na skórovanie, ani jednu však nevyužilo.

Štvrtá slovenská formácia sa však už o niekoľko sekúnd neskôr postarala o prvý gól zápasu. Regenda vybojoval puk, ktorý sa po prihrávke Romana dostal až ku Slafkovskému, ktorý stál bezprostredne pred bránkou a zblízka prekonal gólmana Säteriho.

Fíni v 11. minúte predviedli dobrý brejk, obrana nepokryla Manninena, ktorý sa dostal prakticky do samostatného nájazdu a Konrád proti nemu nemal šancu – 1:1.

Ojamaki následne do podobnej pozície vysunul Nattinena, ten však osamotený pred Konrádom neuspel. Po vylúčení Daňa nasledovala presilovka a po strele Lehtonena „zvonila“ žŕdka slovenskej bránky.

Následne Fíni v tej istej početnej výhode ukážkovo zakombinovali, vytvorili tlak a vyšachovali slovenskú obranu, Pesonen zakončoval v 15. minúte do odkrytej bránky na 2:1.

Do presilovej hry sa v 16. minúte dostalo aj Slovensko po vylúčení Pakarinena a po tom, čo Fíni vyhodili puk, bolo dokonca v početnej výhode o dvoch hráčov. Chýbal však prekvapivý element či lepšie zakončenie a k vyrovnaniu na 2:2 nedošlo.

Po konci početnej výhody sa Fíni dostali do ďalšieho rýchleho brejku a z piatej strely na bránku strelili tretí gól – 3:1. To bol aj výsledok po 1. tretine.

Druhá tretina:

Do druhej tretiny vstúpili Slováci s dvojgólovým mankom. Prvá formácia Jurčo, Cehlárik a Hrivík vyvinula tlak, Jurčo sa predral až pred brankára súpera a skúšal to bekhendom, Fíni si ale situáciu postrážili a neinkasovali.

Slovensko sa opäť dostalo do početnej výhody o jedného hráča po vylúčení Komarova. Pospíšil sa dvakrát dostal do nádejnej pozície, jeho pokusy ale zníženie nepriniesli.

Fíni sa v 29. min dostali do prečíslenia 3 na 1, z modrej čiary to skúšal strelou Lehtonen, vyrazený puk nik do bránky nedorazil. Neskôr ale severania využili striedanie a priamočiaro sa puk dostal na hokejku Manninena, ktorý zužitkoval svoj nájazd a Konrádovi nedal šancu – 4:1.

Gernát v 32. minúte skúšal znížiť tvrdou strelou spomedzi kruhov, ktorá ale zasiahla len Säteriho betóny.

Slafkovský sa v tej istej minúte dostal dobrým pohybom do pravého kruhu a šikovnou strelou zaznamenal svoj druhý gól v stretnutí a znížil na 2:4.

Cehlárik sa dostal do dobrej príležitosti aj v oslabení. Vyviezol puk do útočného pásma a pokúsil sa o strelu. Slovensko zvýšilo útočnú aktivitu a agresivitu. Po dobrom napádaní sa dostal puk ku Krištofovi, ten z bezprostrednej blízkosti nezavesil na 3:4.

Rovnako neuspel ani Hrivík pri prečíslení 2 na 1. Skúšal to strelou sám namiesto prihrávky, priestor troch žŕdiek súpera netrafil.

Posledná minúta druhej dvadsaťminútovky sa niesla v znamení slovenského tlaku, Kňažko to skúšal z diaľky, Säteri si slovenské pokusy postrážil a puk skončil najprv na jeho ramene, potom v lapačke. Neuspel proti nemu ani Čajkovský a po druhej tretine tak bolo 2:4.

Tretia tretina:

Fínom stačilo len niekoľko sekúnd tretej periódy na to, aby sa dostali do trojgólového vedenia. Obrana si nepostrážila pohyb Manninena, ten skompletizoval svoj hetrik – 5:2.

Holešinský v 43. minúte dobre tečoval nahodený puk, no Säteri potvrdil kvality, ktoré ukazuje po celý zápas a strelu pohodlne kryl.

O hetrik sa pokúsil aj Slafkovský, ten pri svojom pokuse neuspel, no pre Slovensko vybojoval početnú výhodu. Cehlárik svojou tvrdou strelou spomedzi kruhov neuspel. Fíni si oslabenie postrážili a nedovolili Slovákom výraznejšie ich ohroziť.

Slovákom nevyšla ani ďalšia presilovka po vylúčení Ohtamaa. Fíni potvrdili sovju povesť majstrov oslabení a postrážili si svoje pásmo.

To, ako sa majú hrať presilovky, predviedli „Suomi“ v 55. minúte. Tvrdá strela Aaltonena po ukážkovej kombinácii poslala puk do slovenskej bránky na 6:2.

Na výsledku sa do konca tretiny už nič nezmenilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport