Na hlavný obsah

ZOH 2022: Slovenskí hokejisti vyhrali 4:0 nad Švédskom a vybojovali bronz

Slovenský hokej zaznamenal historicky prvú medailu zo ZOH.

ZOH 2022: Slovenskí hokejisti vyhrali 4:0 nad Švédskom a vybojovali bronz
Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov proti Švédsku v zápase o bronz na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti v sobotu (19. 2.) vyhrali v zápase o tretie miesto na ZOH 2022 v Pekingu nad Švédskom 4:0 a tešia sa zo zisku bronzových medailí. Ide o historicky premiérovú medailu z olympiády pre slovenský hokej. Góly našich strelili Juraj Slafkovský (dva) a Samuel Takáč, Pavol Regenda.

Švédski hokejisti mali veľké šance po piatich minútach hry pri vylúčení brankára Rybára, no gól sa ich najlepšiemu strelcovi Wallmarkovi streliť nepodarilo. Slováci sa dostali do príležitostí v druhej polovici úvodnej časti, Marek Hrivík však v 11. minúte trafil len tyčku švédskej brány. Náš tím mal v prvej tretine viac striel, a to v pomere 14:8.

Slovákom sa podarilo otvoriť skóre v 24. minúte, keď Juraj Slafkovský prekvapil Hellberga v švédskej bráne strelou spoza obrancu, ktorá mu prešla cez lapačku. Druhý gól naši reprezentanti pridali v 33. minúte, keď sa im po prvý raz na turnaji podarilo využiť presilovku. Presadil sa Samuel Takáč.

V tretej tretine naši hokejisti nevyužili presilovú hru a Švédi sa snažili o kontaktný gól zvýšenou aktivitou. Na švédsku bránu sa asi desať minút pred koncom rútil Cehlárik, Hellberga však neprekonal. Šance Švédov na medailu v 59. minúte ukončil v 59. minúte druhým gólom v zápase, tentoraz do prázdnej brány, Juraj Slafkovský. Gól do prázdnej brány pridal aj Pavol Regenda, Slováci vyhrali 4:0

Slováci sa do bojov o medaily kvalifikovali po víťazstvách s Nemeckom 4:0 v zápase o postup do štvrťfinále a vo štvrťfinálovej dráme proti USA, ktoré zdolali 3:2 po nájazdoch. V piatkovom (18. 2.) semifinále Slováci podľahli Fínsku 0:2, a tak hrajú v Pekingu o bronz.

Krásna odmena za tri týždne

„Ešte to len príde, kým si uvedomíme, čo sme dokázali. Hrali sme jeden pre druhého, hrali sme pre to, čo máme na hrudi. Každý si siahol na úplné dno, osobne som nikdy nehral ešte takto vyčerpaný,“ povedal bezprostredne po stretnutí pre RTVS kapitán tímu Marek Hrivík. „Verím, že toto pomôže aj ďalším generáciám,“ dodal.

„Je to krásna odmena za tri týždne driny. Bolo to náročné psychicky aj fyzicky. Chceli sme zlato, ale aj bronz je krásny kov a sme za neho radi. Nečakal som to, ale veril som, že tento tím na to má,“ povedal Peter Cehlárik. „Je to veľký úspech pre Slovensko a dúfam, že ďalšie roky to bude takto pokračovať. Pre mňa bol olympijský turnaj nesmierna skúsenosť, som rád, že som tu mohol byť a pomôcť tímu,“ dodal.

„Najdôležitejšie je, že sme to tímovým výkonom dali. Zaslúžili sme si to za celý turnaj, za naše predvedené výkony. Prvý gól bol akoby z bufetu, ale ak máte potrebné šťastie, tak potom sa môže podariť aj takýto úspech,“ povedal po zápase pre RTVS sedemgólový strelec na turnaji Juraj Slafkovský.

Po stretnutí sa pri novinároch zastavil aj asistent trénera Craiga Ramsayho Andrej Podkonický. „Ešte stále tomu neverím. Je to neskutočný pocit, krásny, som veľmi rád aj za chalanov, že sa nám podaril. Hráči verili v to, čo od nich Craig vyžaduje. Je to obrovská podpora pre hokej, obrovská motivácia pre deti na Slovensku, je neskutočné, že taká malá krajina vyprodukuje takýto úspech,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport