Na hlavný obsah

ZOH 2022: Slovensko prehralo aj druhý zápas, Švédsku podľahlo 1:4

Opäť sa gólovo presadil Slafkovský.

ZOH 2022: Slovensko prehralo aj druhý zápas, Švédsku podľahlo 1:4
Foto z hokejového zápasu Švédsko - Slovensko na ZOH 2022. Foto: TASR

Slovenským hokejistom nevyšiel ani druhý zápas na ZOH 2022. Po štvrtkovej (10. 2.) prehre proti Fínsku (2:6) prišla strata troch bodov aj v piatok (11. 2.) proti Švédsku po výsledku 1:4. Zverenci trénera Craiga Ramsayho tak nezvládli svoj severský reparát a v C-skupine sú stále bez bodu.

Vstup do zápasu mali pritom aktívny a počas prvých desiatich minút diktovali tempo hry. Dobrá kombinácia „troch koruniek“ a gól do prázdnej bránky však prelomil duel na švédsku stranu. Severania sa presadili dvakrát ešte do konca prvej tretiny – gól na 2:0 prišiel v početnej výhode 5 proti 3 a na 3:0 smolne 5 sekúnd pred koncom úvodnej časti hry.

V druhej tretine, keď v bránke vystriedal Mateja Tomeka Patrik Rybár, najmä jej druhej polovici, bolo badať väčší pokoj na hokejkách hráčov spod Tatier, vyššiu agresivitu a na niekoľko minút aj zovreli Švédov v ich pásme. Nebezpečne to skúšal obranca Šimon Nemec a do brejku 2 na 1 sa dostali Tomáš Jurčo s Liborom Hudáčkom, pričom prvý spomenutý hráč zakončoval a druhý dorážal, obaja však neúspešne.

Slováci smolne pokračovali aj v trende zo zápasu s Fínskom a nepremenili ani jednu presilovku. Začiatkom tretej tretiny ale aspoň bez ujme prežili štvorminútové oslabenie, dokonca sa opäť dostali do brejku 2 na 1, ktorý ale zase nemal úspech. Záver duelu si žlto-modrí pohodlne postrážili, dali gól do prázdnej bránky a presný zásah Juraja Slafkovského na konečných 1:4 prišiel príliš neskoro.

Slovensko si najbližšie zmeria sily s Lotyšskom v nedeľu (13. 2.) od 5.10 h.

Priebeh zápasu

Prvá tretina:

Rozhodca odpískal začiatok zápasu medzi Slovenskom a Švédskom. Marinčin v 3. minúte posunul puk do pravého kruhu Romanovi, ktorý poslal prvý nádejný pokus na bránku súpera.

Švéd Fantenberg v 8. minúte prvý raz výraznejšie ohrozil Tomeka strelou od modrej čiary po dobrej kombinácii severanov. Slovenský gólman puk vyrazil.

Gernát a Kelemen mali veľkú šancu po tom, ako sa hráči spod Tatier dostali do protiútoku a dostali puk až k brankárovi Hellbergovi, nie však za jeho chrbát.

Cehlárik dobre zakombinoval s Hrivíkom, ktorého dobre vysunul do veľkej šance, Hellberg ale opäť ukázal pevné nervy.

Švédi si krásnou krížnou kombináciou odkryli bránku Tomeka a Nordström ju následne v 12. minúte nemal problém trafiť – 1:0.

V 17. minúte sa „tri korunky“ dostali k prvej presilovke v dueli po vylúčení Hrivíka a táto početná výhoda sa chvíľu na to zmenila na výhodu o dvoch hráčov po treste pre Rosandiča. Žlto-modrí túto výhodu zužitkovali a Wallmark sa presadil na 2:0.

Švédi pokračovali v tlaku aj po presilovke do posledných sekúnd úvodnej časti hry a po viacerých strelách od modrej sa za chrbát Tomeka dostala tá od Friberga na 3:0. Tento gól padol len päť sekúnd pred koncom prvej tretiny.

Druhá tretina:

Do druhej 20-minútovky vstúpila SR s trojgólovým mankom a s novou tvárou v bránke – Patrikom Rybárom. Príležitosť na skórovanie dostala v presilovej hre. Hrivíkovi v dobrej pozícii odskočil puk, strely Čerešňáka či Cehlárika sa neujali.

Po nevyužitej početnej výhode to nádejným pokusom skúšal Hudáček, jeho strela ale skončila len v lapačke gólmana Hellberga.

Slafkovský predviedol v 27. min takmer identickú koncovku ako vo štvrtok pri prvom góle do siete Fínov. Gól tentoraz nedal a ani Roman, ktorý dorážal puk.

Rybár následne zneškodnil stopercentnú tutovku Švédov, chaos pred jeho svätyňou nezužitkovali severania na štvrtý gól.

Aktívna hra z oboch strán pokračovala a obranca Nemec nebezpečne vystrelil od modrej čiary. Bielo-modrí ale stále čakajú na prvý gól, a to aj po ďalšej presilovke, v ktorej to dva razy nádejne skúšal Hudáček.

Švédi sa zapotili pri tlaku SR, z ktorého ale ani v 34. min nepadol vytúžený gól. Nepresadili sa však postupne Gernát, Jurčo či Cehlárik z podobných pozícií, švédska obrana i brankár stáli na správnych miestach.

Minútu a pol pred koncom sa Slováci dostali do brejku 2 na 1, zakončoval Jurčo a dorážal Hudáček, avšak bez úspechu. Gól v druhej tretine nepadol napriek dráme v posledných sekundách.

Tretia tretina:

Zvyšné sekundy presilovky SR ostali nevyužité. Až po nej to tvrdou strelou skúšal Čerešňák, projektil však minul tri žŕdky súpera.

Za nebezpečnú hru vysokou hokejkou dostal Regenda štvorminútový trest, Slovensko ale uhralo oslabenie priam ukážkovo a dokonca sa dostali do brejku. Krištof s Kelemenom ale neuspeli.

Jurčo v 51. minúte zlyhal v obrannom pásme. De La Rose svojím zakončením poriadne zamestnal lapačku Rybára, keď neudržal v nej puk.

Modro-bieli nevyužili ani ďalšiu početnú výhodu pri vylúčení Holma a pokračujú tak v olympijskej presilovkovej mizérii.

Švédi si pohodlne strážia záver merania síl, svojho soka nepúšťajú do väčších príležitostí. Tréner Ramsay to skúša s opustenou bránkou, do nej sa však presadil Klingberg na 4:0.

Na 1:4 sa predsa len presadil Juraj Slafkovský, na viac sa však už tím okolo neho nezmohol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport