Na hlavný obsah

ZOH 2022: Smoliar olympiády? Nór si išiel po zlato, zle odbočil a skončil ôsmy

Kuriózny moment sa odohral v súťaži združenárov.

ZOH 2022: Smoliar olympiády? Nór si išiel po zlato, zle odbočil a skončil ôsmy
Nórsky reprezentant v severskej kombinácií Jarl Magnus Riiber. Foto: ČTK/imago sportfotodienst

Nórsky reprezentant v severskej kombinácií Jarl Magnus Riiber bol jedným z najväčších favoritov na zisk zlata v utorkových (15. 2.) pretekoch združenárov na ZOH 2022 v Pekingu, školácka chyba ho však pripravila o medailu.

Dvadsaťštyriročný rodák z Osla po skoku z veľkého mostíka viedol, no počas behu na lyžiach na 10 km zle odbočil a túto jeho fatálnu chybu využili viacerí súperi. Riiber napokon finišoval až na na 8. mieste.

Smola hneď od príletu

Štvornásobný svetový šampión a víťaz predchádzajúcich troch sezón Svetového pohára v aktuálnom ročníku vyhral až deväť pretekov SP, no ZOH v Pekingu boli pre neho akoby zakliate.

Po prílete do Číny mal totiž pozitívny test na koronavírus a z izolácie sa dostal niečo viac ako deň pred utorkovým štartom.

V utorok začal dobre a skok dlhý 142 metrov mu zaistil náskok 44 sekúnd pred zvyškom štartového poľa. V bežeckej časti už mal pred prenasledovateľmi náskok aj viac ako jednu minútu, no potom prišla spomenutá fatálna chyba.

Priamo na štadióne zvolil zlú stopu, keď namiesto odbočky do ďalšieho okruhu zamieril do cieľa. A to ho stálo cenný čas a napokon aj medailu. „Taká hlúpa chyba. Nie je žiadna zábava celému svetu ukázať, že som ňou premrhal šancu na zlato,“ povedal v cieli smutný Riiber.

Z najcennejšieho kovu sa napokon tešil iný Nór Jörgen Graabak, striebro získal jeho krajan Jens Luraas Oftebro a bronzu putuje do Japonska zásluhou Akita Watabeho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport