Na hlavný obsah

ZOH 2022: Štatistiky hovoria v ich prospech. Slováci zlepšili efektivitu, na Nemcov by mohla platiť rýchlosť

Otázny je štart Ďalogu.

ZOH 2022: Štatistiky hovoria v ich prospech. Slováci zlepšili efektivitu, na Nemcov by mohla platiť rýchlosť
Slovenská hokejová reprezentácia na ZOH 2022. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti nechcú chýbať vo štvrťfinále ZOH 2022. V ceste im ale bude stáť náročná prekážka. V utorok (15. 2.) od 5.10 h SEČ zabojujú proti obhajcom striebra z predošlej zimnej olympiády – Nemecku.

Víťaz tohto zápasu sa predstaví proti najlepšiemu tímu skupinovej fázy – hráčom USA. Vzájomná bilancia zápasov Slovensko vs. Nemecko hrá mierne v prospech hráčov spod Tatier. Na olympijských turnajoch sa ale štatistická karta obracia.

Doterajšie pôsobenie na ZOH 2022

Slovensko si po zaváhaniach proti severským favoritom – Fínsku (2:6) a Švédsku (1:4) – napravili chuť a v C-skupine na záver zdolali Lotyšsko presvedčivo 5:2. Umiestnili sa tak s tromi bodmi na treťom mieste. S celkovým skóre 8:12 obsadili ôsme miesto v celkovej tabuľke.

Za SR sa dohromady presadilo päť rôznych strelcov. Spomedzi nich vyčnieva Juraj Slafkovský. Tento 17-ročný mladík zo štvrtej formácie sa presadil až štyrikrát a spolu s Lucasom Wallmarkom je najlepším strelcom zimnej olympiády. Druhý najvyšší počet bodov na turnaji má Tomáš Jurčo (1+1).

Juraj Slafkovský
Na snímke hokejista Slovenska Juraj Slafkovský na ZOH 2022.Foto: TASR
Foto: TASR

Nemci, ktorí pôsobili v základnej A-skupine, nazbierali tiež tri body a so skóre 6:10 im celkovo patrí 9. miesto. Zatiaľ na ZOH 2022 príliš neoslnili. Na konte majú len jednu tesnú výhru proti outsiderovi z Číny (3:2) a prehry proti USA (2:3) a Kanade (1:5).

Najproduktívnejší hráč tímu je trojbodový Dominik Kahun (1+2), za ním nasleduje Tobias Rieder (1+1). Proti Slovensku sa vráti do obrany vráti nemecké eso v podobe skúseného Marka Nowaka, ktorý vynechal pre zranenie predošlé dva duely.

Vzájomná bilancia

Slováci majú s Nemcami mierne pozitívnu bilanciu – zo 64 vzájomných zápasov vyhrali 35, jeden sa skončil remízou a v 28 ťahali za kratší koniec. Skóre hovorí v prospech hráčov spod Tatier 158:143.

Z ostatných piatich vzájomných duelov vyhrali modro-bieli tri, Nemci triumfovali v dvoch vrátane posledného oficiálneho duelu – 4:1 v rámci turnaja Nemecký pohár.

Po tomto stretnutí sa síce ešte odohral vzájomný duel, a to v Pekingu, ten však nemal parametre riadneho prípravného stretnutia. Hral sa na 2×20 minút a ďalších päť minút vo formáte 3 na 3. Zverenci Craiga Ramsayho prehrali 3:5.

Nemecko - Čína
Foto zo zápasu Nemecko – Čína na ZOH 2022.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Na veľkých turnajoch sa krajiny stretli naposledy na MS 2019 v Košiciach, Slováci prehrali na domácej pôde tesne 2:3, keď nezvládli koniec a Nemci rozhodli dvoma gólmi v záverečných dvoch minútach. Posledné víťazstvo Slovenska na MS sa datuje do roku 2013, keď v základnej skupine v Helsinkách vyhralo 3:2.

Krajiny majú bohatú históriu aj zo ZOH. Slováci prehrali s Nemeckom 0:3 na predturnaji v Salt Lake City 2002, v Nagane 1998 v súboji o 9. miesto 2:4 a štyri roky predtým v Lillehammeri v skupine o 5. až 8. priečku vyhrali 6:5 po predĺžení.

Čo hovoria hráči či tréneri

Asistent trénera Ján Pardavý si želá rovnakú efektivitu ako v konfrontácii SR proti Lotyšsku – z 33 striel na bránku padlo 5 gólov (15,15 %). Proti Švédsku bola táto úspešnosť len 2,44 % a proti Fínsku zase 6,06 %. Nemcov považuje za ťažkého súpera.

„Nemci hrajú v posledných rokoch veľmi dobrý hokej, na uplynulej olympiáde boli vo finále, hrali dobre aj na MS v Rige. Sú dobrí v ofenzíve, majú veľkých obrancov, tam by sme sa mohli presadiť našou rýchlosťou. Na brankárskom poste majú takisto silu. Je to veľmi kvalitný súper,“ uviedol Pardavý.

Spresnil, že mužstvo je okrem malých šrámov zdravotne v poriadku. Otázny je však stále štart obrancu Mareka Ďalogu, ktorý sa zotavuje po zranení. Odpoveď by mala prísť ešte v pondelok (14. 2.). V bránke zrejme dostane šancu Patrik Rybár, ktorý mal proti Lotyšom úspešnosť zákrokov 90 %.

Útočník Marek Hrivík očakáva náročný duel. „Nemci hrajú rýchly hokej, budú napádať, zrážať sa na mantineloch a neustále sú aktívni. Takže očakávame ťažký boj,“ povedal.

Na snímke hráči Slovenska pred zápasom základnej C-skupiny hokejového turnaja mužov Lotyšsko - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu.
Na snímke hráči Slovenska pred zápasom základnej C-skupiny hokejového turnaja mužov Lotyšsko – Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Ak budeme hrať svoj hokej a bez výpadkov, určite máme šancu zdolať Nemcov. No musíme hrať celých 60 minút,“ doplnil ho ďalší útočník Jurčo, ktorý chce, aby sa tím vyvaroval najmä chýb v obrane.

Kouč Nemcov Toni Söderholm očakáva tiež náročné zápolenie. V pondelok absolvovali jeho zverenci len ľahký tréning. „Je dôležité, aby chalani dostali z nôh ťažký nedeľný (13. 2.) zápas (proti USA). Dnes máme ešte večer spoločný míting a po ňom budeme na Slovensko pripravení,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport