Na hlavný obsah

ZOH 2022: Vlhová je po 1. kole slalomu ôsma, Shiffrinová opäť vypadla

Jančová 1. kolo nedokončila.

ZOH 2022: Vlhová je po 1. kole slalomu ôsma, Shiffrinová opäť vypadla
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová figuruje po 1. kole stredajšieho slalomu na ZOH v Pekingu na ôsmom mieste. Po vypadnutí americkej rivalky Mikaely Shiffrinovej zaostáva o 72 stotín sekundy za vedúcou Nemkou Lenou Dürrovou.

Druhá priečka patrila Švajčiarke Michelle Gisinovej (+0,03) a priebežne tretia je Švédka Sara Hectorová (+0,12). Ďalšia slovenská reprezentantka Rebeka Jančová so štartovým číslom 63 nedokončila 1. kolo.

Vo Svetovom pohári slalomu dominuje

Dvadsaťšesťročná Vlhová v tejto sezóne Svetového pohára v slalome dominuje, keď zvíťazila v piatich zo siedmich súťaží. Do Číny pricestovala už ako istá držiteľka malého glóbusu za hodnotenie disciplíny.

Iba dvakrát ju zdolala Shiffrinová, ktorej tréner Mike Day postavil trať prvého kola.

Slovenke so štartovým číslom 2 chýbala najmä vo vrchnej rovinatejšej pasáži ľahkosť v oblúkoch a na treťom medzičase sa jej odstup vyšplhal na viac než deväť desatín, v strmšom spodku však zrýchlila a z manka čosi skresala.

Na jazdu Dürrovej, ktorá s jednotkou otvorila celú súťaž, nestačili ani ďalšie lyžiarky, najbližšie sa dostala Gisinová.

Shiffrinová opäť vypadla

Na štvrtú až siedmu priečku sa zaradili Slovinka Andreja Slokarová (+0,47), Švajčiarka Wendy Holdenerová (+0,48), Američanka Paula Moltzanová (+0,62) a úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne Katharina Liensbergerová z Rakúska (+0,66).

Shiffrinová si rovnako ako v obrovskom slalome vyžrebovala sedmičku a opäť to pre ňu bolo nešťastné číslo. Druhýkrát na týchto zimných olympijských hrách nedokončila prvé kolo technickej disciplíny po veľmi podobných chybách hneď v úvodných bránkach.

Po športovej tragédii zostala 26-ročná Američanka dlho neveriacky sedieť na kraji trate, na ktorej bola jednou z dvoch najväčších favoritiek na víťazstvo.

Naopak, príjemne prekvapila šampiónka z obrovského slalomu Hectorová, s dvanástkou išla uvoľnene a zároveň dravo.

Vlhovej priebežné umiestnenie vyzeralo hrozivejšie než jej strata, s ktorou by mohla v 2. kole (6.45 SEČ) atakovať aj medailové pozície. Trať postaví švajčiarsky tréner v slovenských službách Mauro Pini.

„Ťažko sa mi to hodnotí, pretože 72 stotín je dosť, ale, úprimne, na tomto snehu sa trápim. Potrebujem zmeniť môj štýl, ktorým však jazdím celý život. Keďže jazdím agresívne a silovo, na agresívnom snehu nie som rýchla a brzdím. Viem, kde je chyba, mám druhé kolo, 72 stotín nie je veľa, ale ani málo. Vynasnažím sa do toho dať všetko a uvidíme. Teraz je to buď-alebo, dúfam, že dám dobrú jazdu,“ povedala Vlhová v prvej reakcii pre RTVS.

Osemnásťročná olympijská debutantka Jančová nedokončila ani druhú súťaž v Pekingu, keď tentoraz vypadla už v prvom kole. Petra Hromcová mala po prílete do Číny pozitívny test na koronavírus a preteky musela vynechať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport