Na hlavný obsah

ZOH 2022: Žampovci dosiahli v obráku svoje nové maximá, Odermatt získal zlato

Slovenskí reprezentanti skončili na 15. a 16. mieste.

ZOH 2022: Žampovci dosiahli v obráku svoje nové maximá, Odermatt získal zlato
Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa v 2. kole obrovského slalomu mužov na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt si na ZOH 2022 v Pekingu vybojoval zlato v nedeľnom (13. 1.) obrovskom slalome. O 19 stotín sekundy predstihol strieborného Slovinca Žana Kranjeca, bronz získal úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Mathieu Faivre z Francúzska (+1,34).

Slovenskí reprezentanti Adam Žampa (+4,56) a Andreas Žampa (+4,96) skončili na 15. a 16. mieste.

Bratia Žampovci so štartovými číslami 22 a 35 išli typicky agresívne a napriek chybám sa dostali do elitnej tridsiatky druhého kola. Jeho začiatok museli organizátori pre nepriaznivé počasie odložiť približne o hodinu a štvrť.

Potom sa podmienky o čosi zlepšili a obaja Slováci to zužitkovali na posun vo výsledkovej listine, hoci s obrovským odstupom za najvyššími pozíciami.

Andreas Žampa bol so 16. miestom spokojný

Zoradili sa bratsky vedľa seba, starší Adam o jedno miesto a štyri desatiny pred mladším Andreasom. Pre oboch je to nové olympijské maximum v tejto disciplíne, v Soči 2014 bol Adam 22. a Andreas obsadil 32. priečku.

Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu skončil Adam na 25. pozícii, Andreas nedokončil druhé kolo.

Andreas Žampa bol so 16. miestom spokojný, veď v Pekingu dosiahol doposiaľ najlepší výsledok na vrcholnom podujatí.

„Kopec síce nebol úplne najťažší, na akom som jazdil, ale podmienky boli extrémne ťažké. Ani nie tak pokiaľ ide o viditeľnosť, ale čo sa týka snehu. Na niektorých miestach sa extrémne šmýkalo. O to viac ma teší  16. miesto. Je to skvelý úspech, chýbalo málo, aby sa mi podarilo byť v prvej pätnástke. Budem pracovať na tom, aby som sa stále zlepšoval,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport