Na hlavný obsah

ZOH 2022: Ženský monobob ovládli Američanky, Čerňanská skončila sedemnásta

Disciplína mala olympijskú premiéru.

ZOH 2022: Ženský monobob ovládli Američanky, Čerňanská skončila sedemnásta
Na snímke slovenská bobistka Viktória Čerňanská v cieli počas tretej jazdy v novej olympijskej disciplíne monoboby žien v Jen-Čchingu na ZOH 2022. Foto: TASR

Americká bobistka Kaillie Humphriesová získala na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v ženskej súťaži monobobov. V súčte časov štyroch jázd triumfovala s obrovským náskokom 1,54 sekundy pred krajankou Elanou Meyersovou Taylorovou, bronz si v novej olympijskej disciplíne vybojovala Kanaďanka Christine de Bruinová (+1,76 s). Slovenská reprezentantka Viktória Čerňanská obsadila 17. priečku (+5,98 s).

Čerňanská sa po prílete do Číny musela vyrovnať s absenciou trénera a bývalého olympionika Milana Jagnešáka, šéf Slovenského zväzu bobistov strávil pre nejasný výsledok PCR testov osem dní v pekinskej izolácii. Nemohol tak pomôcť Čerňanskej počas prvých dní na ZOH.

Devätnásťročná Slovenka figurovala po polovici súťaže v ľadovom tobogane v Jen-čchingu na 15. priečke, po pondelkovej (14. 2.) tretej jazde si pohoršila o dve miesta. Majsterka sveta do 23 rokov si už v záverečnej jazde svoje umiestnenie nevylepšila a v 20-člennom štartovom poli obsadila 17. priečku.

Slovenka sa nestratila

Viktória Čerňanská nenadviazala na dobré časy z prvých dvoch súťažných jázd a na svojej prvej olympiáde si zapísala konečné 17. miesto. V pekinskom ľadovom tobogane mal monobob premiéru na ZOH a pre slovenskú olympioničku je podstatné, že sa nestratila v silnej konkurencii.

Čerňanskej patrila po prvom súťažnom dni 15. priečka, no v pondelok si pohoršila o dve miesta. „Myslím si, že môžem byť spokojná. Včerajšie jazdy som išla najlepšie, vzhľadom na to, že som tu predtým mala len 10 tréningových jázd. Mrzí ma, že som neudržala 15. priečku, ktorú som si vyjazdila po dvoch jazdách, ale boli tu skúsenejšie pretekárky. Napriek tomu si myslím, že som sa nestratila,“ povedala pre TASR.

Devätnásťročná bobistka verí, že jej skúsenosti, ktoré nabrala v Jen-čchingu, pomôžu odraziť sa do ďalšej kariéry: „Bola som tu najmladšia. A už to, že som sa sem dostala je úspech. Mám motiváciu pre ďalšiu sezónu a pre ďalšie olympijské hry.“

Čerňanskú motivoval pred finále aj tréner Milan Jagnešák, prízvukoval jej hlavne to, aby sa nenechala ničím ovplyvniť. „Povedal mi, nech si to užijem a nech na seba nevyvíjam tlak. Cieľ bol, aby som zopakovala nedeľňajšie jazdy,“ uzavrela Čerňanská pre TASR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport