Na hlavný obsah

ZOH 2022: Zlato v tímovej súťaži lyžiarov získalo Rakúsko, Slovensko skončilo 12.

Shiffrinová zostala bez medaily.

ZOH 2022: Zlato v tímovej súťaži lyžiarov získalo Rakúsko, Slovensko skončilo 12.
Rakúski lyžiari sa tešia zo zlata z tímovej súťaže na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Reprezentanti Rakúska v alpskom lyžovaní sú novými olympijskými šampiónmi v súťaži tímov. V nedeľnom finále paralelky na ZOH v Pekingu zdolali Nemecko vďaka lepšiemu času. Bronz si vybojovali Nóri, ktorí v „malom finále“ uspeli v súboji s USA. Americká hviezda Mikaela Shiffrinová tak z Pekingu odíde bez cenného kovu. Slováci vypadli v osemfinále s USA a celkovo skončili na dvanástom mieste.

Rakúšania v zložení Katharina Truppeová, Stefan Brennsteiner, Katharina Liensbergerová s Johannes Strolz (náhradníci boli Michael Matt a Katharina Huberová) mali ako najvyššie nasadený tím v osemfinále voľno, na ceste za zlatom potom vo štvrťfinále vyradili Slovinsko (3:1), v semifinále úradujúcich majstrov sveta Nórov (2:2, vďaka času) a vo finále zdolali opäť na základe času aj Nemecko.

Strolz štartoval v tímoch ako jediný zlatý medailista z pekinských individuálnych súťaží – predtým zvíťazil v alpskej kombinácii a v slalome získal striebro.  Do súťaže sa prihlásilo pätnásť družstiev. Pozornosť pútalo najmä vystúpenie Shiffrinovej, ktorá v Pekingu predtým trikrát nedokončila súťaž v pozícii spolufavoritky na zlato (slalom, obrovský slalom i kombinácia), v super-G skončila deviata a v zjazde na 18. priečke.

Ani v tímoch sa však nedočkala, s krajanmi skončila tesne za pódiom. V jej zbierke tak zostávajú zo ZOH dve zlaté a jedna strieborná medaila zo Soči a Pjongčangu.

Slováci získali jediný bod

Slovenskí reprezentanti v boji o postup medzi elitnú osmičku narazili práve na USA na čele so Shiffrinovou. Američania v pozícii jasného favorita uspeli 3:1, čestný bod pre slovenský tím získal Adam Žampa až v poslednom štvrtom súboji. Slovenské kvarteto v zložení Rebeka Jančová, Petra Hromcová, Adam Žampa a Andreas Žampa nemalo bez svojej najväčšej hviezdy Petry Vlhovej proti Američanom čo stratiť.

Osemfinálový boj začali podľa očakávania lepšie ich súperi, keď Shiffrinová v úvodnej paralelnej jazde napriek nevýhodnejšej červenej dráhe zdolala Jančovú o 64 stotín. Druhý bod pre USA pridal River Radamus, pretože Andreas Žampa svoju jazdu nedokončil. Už po tretej jazde bolo rozhodnuté o postupe USA – Paula Moltzanová bola v cieli suverénne o 1,45 s skôr ako Hromcová.

Adam Žampa potom zapísal jediný bod pre svoj tím, v modrej dráhe zdolal Tommyho Forda o 19 stotín sekundy. Američania však bez problémov postúpili.

Andreas Žampa vo svojej jazde riskoval a nedokončil ju. „Rebeka predviedla proti Mikaele Shiffrinovej fantastickú jazdu a aj ja som vedel, že musím dať do toho všetko. River je vynikajúci lyžiar, takže som do toho išiel naplno a myslím si, že to bolo dosť vyrovnané. Vedel som, že musím zariskovať, žiaľ, pošmykol som sa na vnútornej a vypadol. Nás opäť nakopli hokejisti, ktorým gratulujem k bronzu a aj my sme do toho dnes dali srdce,“ povedal Andreas v prvej reakcii pre RTVS.

Jeho brat Adam Žampa sa v závere postaral aspoň o čestný zápis tímu: „Vedel som, že to je už 0:3, ale chcel som získať aspoň jeden bod pre Slovensko. Sústredil som sa na štart a potom som predviedol plynulú jazdu, takže máme aspoň jeden bod, čo je lepšie ako nemať žiadny. Dali sme do toho všetko. Ja si na ZOH vážim 15. miesto v obrovskom slalome i to, že sme v ňom chvíľu figurovali s bratom na čele pretekov. Teraz sa tešíme na záverečný ceremoniál s hokejistami a cestu domov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport