Na hlavný obsah

Zomrel architekt Iľja Skoček, autor bratislavského Domu odborov Istropolis

RTVS si ho pripomenie v nedeľu televíznym dokumentom.

Zomrel architekt Iľja Skoček, autor bratislavského Domu odborov Istropolis
Na snímke architekt Iľja Skoček. Foto: archinfo.sk

Vo veku 91 rokov zomrel slovenský urbanista a architekt Iľja Skoček, informuje o tom web archinfo.sk. Jeho projektmi boli napríklad bratislavský Dom odborov Istropolis či Hotel Baník na Štrbskom plese. Okrem toho spolupracoval na výstavbe sídlisk, ako napríklad Dúbravka v Bratislave, doplnil web.

Projektoval aj známy vysokoškolský internát Študentský domov Jura Hronca v Bratislave, jeho prácou je aj urbanistický koncept mesta Ružová dolina a Štrkovec v hlavnom meste.

Slovenská národná galéria (SNG) na sociálnej sieti napísala, že spolu so svojimi domami odchádza generácia architektov, ktorá projektovala moderné Slovensko a Iľja Skoček bol jedným z nich.

„Patril medzi nich – vzdelaných a tvorivých ľudí, ktorí formovali náš životný priestor, aktérov heroickej generácie 60. a 70. rokov 20. storočia. Tak ako oni, aj on vždy stál na strane architektúry, na strane tvorivej práce bez ohľadu na aktuálnu politickú situáciu,“ uviedla SNG.

Skoček sa narodil 12. júna 1930 v Bratislave a je viacnásobným laureátom Ceny Dušana Jurkoviča a laureát Ceny Emila Belluša za celoživotné dielo. „Absolvoval Slovenskú vysokú školu technickú, po roku praxe v Stavoprojekte tri roky študoval na Špeciálnej škole architektúry Akadémie výtvarných umení v Prahe. V rokoch 1977 až 1982 bol člen predsedníctva Zväzu slovenských architektov,“ napísal archinfo.sk. Mal šesť detí, traja jeho synovia šli v otcových šľapajach a sú architekti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko