Na hlavný obsah

Zomrel exminister zahraničných vecí Eduard Kukan. Bol výborným diplomatom, spomínajú politici

Mal 82 rokov.

Zomrel exminister zahraničných vecí Eduard Kukan. Bol výborným diplomatom, spomínajú politici
Na archívnej snímke diplomat a politik Eduard Kukan. Foto: TASR

Vo veku 82 rokov zomrel bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Informovali o tom noviny.sk.

Trojnásobného exministra zahraničných vecí údajne našli na Univerzite Komenského, kde vyučoval ako odborný asistent. Príčinou úmrtia malo byť podľa portálu TV JOJ srdcové zlyhanie.

Eduard Kukan bol ministrom v rokoch 1994 a 1998 – 2006, bol aj podpredsedom strany SDKÚ-DS. Od roku 2009 do roku 2019 pôsobil ako europoslanec. V roku 2004 neúspešne kandidoval na prezidentský post.

Prezidentka: Odišiel skvelý diplomat

Prezidentka Zuzana Čaputová označila Kukana za skvelého diplomata, ktorý sa nezľakol mečiarizmu a doviedol Slovensko do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. „Vždy dôstojne reprezentoval Slovensko a bol najvýraznejšou tvárou našej diplomacie. Po ťažkých 90. rokoch mal veľký podiel na nasmerovaní Slovenska na cestu zmeny a reforiem. Konal vždy s rozvahou, pokojom a gráciou jemu vlastnou,“ uviedla na sociálnej sieti.

Premiér: Kukan zosobňoval slušnosť i rozhľadenosť

„Eduard Kukan bol diplomat vysokých kvalít, zosobňoval slušnosť i rozhľad. Obzvlášť v dnešných dňoch sa javí, že jeho úsilie nebolo márne a prispelo k správnemu smerovaniu Slovenska,“ napísal na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). Pripomenul, že Kukan sa zaslúžil o vstup Slovenska do NATO i Európskej únie.

Korčok: Bol vždy usmiaty a dobre naladený

„Nemôžem tomu uveriť. Ešte minulý týždeň sme sa náhodou stretli v meste. Edo bol, ako vždy, usmiaty a dobre naladený,“ uviedol na sociálnej sieti šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS).

„Bol to výnimočný človek a diplomat, ktorý stál pri zásadných rozhodnutiach, ktoré nám umožnili vstup do EÚ a NATO. Bol inšpiráciou pre generácie diplomatov,“ dodal. Rodine a manželke zosnulého vyjadril úprimnú sústrasť.

Predchádzajúci šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák konštatoval, že slovenská a európska diplomacia stratila jednu zo svojich najväčších osobností. „Cítim sa privilegovaný v tom, že som poznal Eduarda Kukana ako vynikajúceho šéfa, excelentného kolegu a veľmi drahého priateľa vyše 25 rokov. Naučil ma, o čom je diplomacia, išiel mi príkladom a zoznámil ma s Balkánom,“ pripomenul.

Bývalého ministra zahraničných vecí si pripomenul aj Ivan Mikloš, bývalý minister financií, ktorý bol spolu s Kukanom súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a boli členmi v strane SDKÚ-DS. „Eduard Kukan bol nielen vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu, ale aj skvelý človek,“ uviedol.

Dzurinda: Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek

Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek, uviedol bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda.

Kukana označil za diplomata-elegána. „Zaslúžil sa o renesanciu Slovenska a jeho vstup do Európskej únie a NATO. Zdieľam bolesť manželky Zdenky a všetkých blízkych,“ vyjadril sa Dzurinda, v ktorého vláde bol Kukan ministrom zahraničných vecí a boli aj členmi v strane SDKÚ-DS.

Smútok nad smrťou Eduarda Kukana vyjadril aj srbský prezident Alexandar Vučič. „Bol to štátnik, ktorý svojou kariérou výrazne prispel k presadzovaniu európskych hodnôt. Aj naše posledné stretnutie bolo poznačené jeho dôverou v európsku budúcnosť Srbska, za čo som mu nesmierne vďačný,“ napísal na sociálnej sieti.

Bývalý podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár ocenil Kukanovu rozvahu. „Eduard Kukan bol rozvážny človek. Práve v tejto hektickej dobe bude chýbať,“ uviedol.

Úprimnú sústrasť rodine vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Eduarda Kukana označil za „osobnosť, ktorá zastávala demokratické hodnoty našej krajiny, a ktorej okrem mnoho iného vďačíme aj za naše prijatie do EÚ a NATO.“

Remišová: Slovensko prišlo o veľkého človeka

Kukanov diplomatický talent si pripomenula aj Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

„Slovensko prišlo o veľkého človeka, rozhľadeného politika a vysoko profesionálneho diplomata. Bol to práve Eduard Kukan, ktorý dotiahol do úspešného konca ťažké rokovania o vstupe Slovenska do EÚ a NATO. Týmto sa navždy zapísal do slovenskej histórie,“ napísala.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si spomenul na chvíle, ktoré spolu s Eduardom Kukanom strávili v Európskom parlamente. „Odpočívajte v pokoji pán Eduard Kukan. Ďakujem za spoločné chvíle strávené v europarlamente,“ vyjadril sa na sociálnej sieti.

Eduard Kukan reprezentoval kultúrne a politicky vyspelé Slovensko. Uviedol to právnik, vysokoškolský pedagóg a bývalý politik Jozef Moravčík, ktorý bol ministrom zahraničných vecí ČSFR, neskôr ministrom zahraničných vecí Slovenska a od marca do decembra 1994 bol predsedom vlády SR.

Kňažko: Bol to umiernený a uvážlivý politik

Eduard Kukan bol jedným z najlepších slovenských odborníkov na zahraničnú politiku. Bol to skvelý kariérny diplomat a neskôr veľmi umiernený a uvážlivý politik. V reakcii na jehon úmrtie to uviedol bývalý vysokopostavený politik a herec Milan Kňažko.

„Veľa sme spolu komunikovali, hrávali sme spolu dokonca pravidelne tenis a mali sme veľa spoločných záľub,“ dodal.

„Keď som na sklonku roka 1992 pretváral Ministerstvo medzinárodných vzťahov SR na Ministerstvo zahraničných vecí SR, pátral som po tom, koľko diplomatov pôvodom zo Slovenska pracuje na ministerstve zahraničných vecí ČSFR,“ spomína Kňažko.

Kukan bol vtedy zástupcom pri Organizácii Spojených národov (OSN) v New Yorku. „Oslovil som ho, či by bol ochotný pracovať pre Slovensko po rozdelení (Česko-Slovenska) a on súhlasil,“ priblížil začiatky ich dlhoročnej spolupráce.

Úprimnú sústrasť vyjadrujú aj zahraničné inštitúcie

„Sme hlboko zarmútení správou o náhlej smrti Eduarda Kukana,“ napísalo na sociálnej sieti veľvyslanectvo USA na Slovensku. Kukanova oddanosť hodnotám demokracie a slobody na Slovensku podľa veľvyslanectva „posilnila partnerstvo“ medzi SR a USA.

Stála delegácia Slovenskej republiky pri NATO Kukana označila za „hlavného architekta“ vstupu Slovenskej republiky do EÚ a NATO a „ozajstného štátnika, ktorý vždy chránil slobodu a demokratické hodnoty“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko