Na hlavný obsah

Zomrel László Szigeti, bývalý poslanec i minister školstva

Na čelo rezortu sa dostal po demisii Martina Fronca.

Zomrel László Szigeti, bývalý poslanec i minister školstva
Na archívnej snímke László Szigeti. Foto: TASR

Vo veku 64 rokov zomrel bývalý minister školstva László Szigeti. TASR to potvrdila strana Aliancia.

László Szigeti pôsobil v politickej strane SMK, bol poslancom Národnej rady SR aj štátnym tajomníkom na ministerstve školstva.

V roku 2006 bol niekoľko mesiacov ministrom školstva. Rezort prevzal po demisii predchádzajúceho ministra Martina Fronca.

Politická kariéra

László Szigeti sa narodil 3. augusta 1957 v Búči. Svoju politickú kariéru započal v Maďarsko kresťanskodemokratickom hnutí (MKDH). V roku 1994 ho zvolili za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za Maďarskú koalíciu, pôsobil vo Výbore NR SR pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport. V roku 1996 sa stal podpredsedom MKDH.

Za poslanca ho zvolili aj v roku 1998, kedy sa maďarské politické subjekty – vrátane MKDH – uchádzali o hlasy voličov ako jeden subjekt, Strana maďarskej koalície (SMK).

Stal sa štátnym tajomníkom ministerstva školstva vo vláde premiéra Mikuláš Dzurindu a vykonával túto funkciu počas celého volebného obdobia. V rámci rezortu zodpovedal za regionálne školstvo, ďalšie vzdelávanie a štátnu starostlivosť o mládež a šport.

Rezort školstva

Za poslanca ho zvolili aj vo voľbách v roku 2002. Aj v druhej Dzurindovej vláde, teda po roku 2002, pokračoval vo funkcií štátneho tajomníka. Ministrom školstva sa stal 9. februára 2006 po tom, ako KDH vystúpilo z vládnej koalície. Szigeti sa ujal funkcie namiesto dovtedajšieho ministra Martina Fronca.

Po voľbách v roku 2006 sa stal Szigeti opäť poslancom parlamentu, ktorým bol až do roku 2010. Zastával post podpredsedu výboru pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport. Zároveň sa angažoval v komunálnej politike, od roku 2010 bol poslancom mestského zastupiteľstva v Štúrove, v roku 2013 sa stal poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Na jeseň roku 2013 ho obvinili zo subvenčného podvodu, 14. septembra 2017 ho však Krajský súd v Bratislave definitívne oslobodil spod obžaloby.

V parlamentných voľbách 29. februára 2020 kandidoval za stranu stranu Maďarská komunitná spolupatričnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko