Na hlavný obsah

ZUŠ v Bratislave prejdú veľkou rekonštrukciou. Vallo hovorí o lepšom prostredí pre žiakov

Mesto investuje milióny eur.

ZUŠ v Bratislave prejdú veľkou rekonštrukciou. Vallo hovorí o lepšom prostredí pre žiakov
Na snímke primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Foto: TASR

Mestské základné umelecké školy (ZUŠ) a centrá voľného času (CVČ) v Bratislave prejdú postupne komplexnou obnovou. Magistrát už realizuje rekonštrukcie 19 z 25 budov. Investuje viac ako desať miliónov eur. V utorok (1. 2.) to oznámili primátor Bratislavy Matúš Vallo a viceprimátorka mesta Zdenka Zaťovičová.

V rámci obnovy ide podľa námestníčky o ZUŠ a CVČ naprieč celým mestom. „Zamerali sme na interiér až exteriér, od havarijného stavu až po komplexnú rekonštrukciu. Budeme v tom pokračovať,“ priblížila.  

Niektoré obnovy mesto práve dokončuje, na viacerých sú práce v plnom prúde a k ďalším pripravuje projekty. „Cieľom je vytvoriť lepšie a atraktívnejšie prostredie pre žiačky a žiakov, učiteľky a učiteľov a znížiť modernizačný dlh,“ zhodli sa zástupcovia hlavného mesta.

Primátor tvrdí, že je dôležité, aby mohli deti rozvíjať svoj talent či záľuby. Program komplexnej obnovy podľa neho trvá takmer dva roky, najprv sa magistrát zameral na analýzu stavu budov. V rokoch 2021 až 2023 investuje už do obnovy. „Robíme tak bez ohľadu na veľkosť mestskej časti,“ podotkol Vallo.

„Vďaka kvalitnej projektovej dokumentácii sa vieme úspešne uchádzať aj o granty. Na naše akcie sme získali už viac ako dva milióny eur z dotácií a grantov,“ podotkla koordinátorka pre obnovu ZUŠ a CVČ Zuzana Stanová.

Bratislava má aj niekoľko projektov, v ktorých je obnova zatiaľ v štádiu projektových príprav. Medzi nimi je napríklad projekt športovej haly na Pionierskej v mestskej časti Nové Mesto. Celkové výdavky na rekonštrukcie v roku 2022 dosiahnu takmer päť miliónov eur.

V budúcom roku počíta s opravami v rámci Programu komplexnej obnovy ZUŠ a CVČ v hodnote viac ako štyri milióny eur. Mesto má v zriaďovateľskej pôsobnosti 12 základných umeleckých škôl a jedno centralizované

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny