Na hlavný obsah

Abramovič a ďalší účastníci mierových rokovaní mali údajne príznaky otravy

Ukrajinskí predstavitelia správu nepotvrdili.

Abramovič a ďalší účastníci mierových rokovaní mali údajne príznaky otravy
Ruský oligarcha a majiteľ futbalovej Chelsea FC Roman Abramovič. Foto: TASR/AP

U ruského miliardára Romana Abramoviča a ďalších najmenej dvoch ľudí zapojených do rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom o ukončení vojnového konfliktu na Ukrajine sa tento mesiac po stretnutí v Kyjeve objavili príznaky možnej otravy. 

S odvolaním sa na nemenované osoby oboznámené s vecou to v pondelok (28. 3.) napísal denník The Wall Street Journal (WSJ). S podobnou informáciou zároveň prišla investigatívna skupina Bellingcat, ktorá hovorí o príznakoch zodpovedajúcich „otrave chemickou zbraňou“.

Ukrajina varuje pred špekuláciami

Ukrajinskí predstavitelia správy o údajnej otrave nepotvrdili a varovali pred špekuláciami a nepodloženými informáciami. Západní činitelia medzitým vyjadrovali pochybnosti ohľadom ochoty Moskvy dohodnúť mierové riešenie konfliktu.

Správy prišli v deň, keď sa očakávalo začatie ďalšieho kola rozhovorov medzi ruskými a ukrajinskými vyjednávačmi, a to v Istanbule. Ukrajinci cez víkend naznačili, že rokovania by sa mohli začať práve v pondelok (28. 3.), následne však predstavitelia oboch strán uviedli, že rozhovory v Turecku budú v utorok (29. 3.).

V rokovaniach sa podľa všetkého angažuje aj oligarcha Abramovič, ktorý sa v tejto súvislosti stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v Moskve navštívil šéfa Kremľa Vladimira Putina, napísal denník The Times. Abramovič údajne Putinovi odovzdal list od Zelenského.

Začervenanie očí, lúpanie kože

Po istej marcovej schôdzke v Kyjeve Abramovič a najmenej dvaja vysokopostavení členovia ukrajinského vyjednávacieho tímu zažívali okrem iného začervenanie očí, „bolestivé slzenie“ a lúpanie kože na rukách a tvári, uviedli zdroje WSJ.

Tieto nemenované osoby pritom podozrievali „jastraby v Moskve“, ktorí podľa nich chcú vyjednávanie sabotovať. Taktiež uviedli, že zdravotný stav zasiahnutých ľudí sa už zlepšil.

Oslovení experti sa údajne prikláňali k teórii, že príznaky boli výsledkom otravy neznámou chemickou zbraňou. Na správy WSJ a Bellingcat čoskoro nadviazal reportér denníka The Guardian Shaun Walker, ktorému informovaný zdroj povedal, že Abramovič „na niekoľko hodín stratil zrak“.

Abramovičov hovorca potvrdil stanici BBC, že miliardár mal pri mierových rokovaniach v ukrajinskom hlavnom meste tento mesiac podozrenie na otravu.

Ukrajinskí predstavitelia ale správu amerického denníka spochybnili. Vyjednávač Mychajlo Podoľak na otázku ohľadom podozrenia z otravy uviedol, že „existuje množstvo špekulácií a rôznych konšpiračných teórií“. Ďalší člen vyjednávacieho tímu Rustom Umerov vyzval, aby ľudia neverili „neovereným informáciám“.

Nemenovaný americký predstaviteľ agentúre Reuters oznámil, že zdravotné ťažkosti dotknutých boli podľa spravodajských informácií veľmi pravdepodobne spôsobené „prostredím“, nie otravou. Podrobnosti neuviedol.

Kremeľ ihneď na žiadosť WSJ o komentár nereagoval a hovorca ukrajinského prezidenta uviedol, že nemá žiadne informácie o podozrení z otravy aktérov mierových rokovaní.

Tieto rozhovory zatiaľ neprinášajú prakticky žiadne hmatateľné výsledky a podľa najnovších vyjadrení dvoch strán nemožno žiadny prelom v hlavných bodoch čakať ani v najbližších hodinách a dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet