Na hlavný obsah

Američania obvinili štyroch Rusov z hekerských útokov počas rokov 2012 až 2018

Ich terčom mal byť energetický sektor.

Američania obvinili štyroch Rusov z hekerských útokov počas rokov 2012 až 2018
Na snímke obrazovka pc po kybernetickom útoku. Foto: TASR/AP

Spojené štáty obvinili štyroch ruských agentov zo spáchania hekerských útokov. Ich terčom mal byť globálny energetický sektor vrátane prevádzkovateľa jednej americkej jadrovej elektrárne. Informovalo o tom vo štvrtok (24. 3.) ministerstvo spravodlivosti USA, uvádza agentúra AFP.

Štyria ruskí hackeri sa podľa vyjadrenia rezortu zamerali v rokoch 2012 až 2018 na počítače stoviek firiem v celkovo 135 krajinách. Ich terčom sa stala aj jadrová elektráreň v americkom štáte Kansas či petrochemický závod v Saudskej Arábii.

Podľa ministerstva spravodlivosti USA sú traja obvinení ruskí hekeri zamestnancami ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Štvrtý je zamestnancom výskumného inštitútu ruského ministerstva obrany, uvádza agentúra AP.

Žiaden z nich nie je dosiaľ vo väzbe, ministerstvo však napriek tomu zverejnilo obvinenia. Zároveň ponúklo aj odmenu až do výšky desiatich miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k ich „identifikácii alebo dolapeniu“, uvádza AP.

K odtajneniu prípadu došlo len tri dni po tom, ako americký prezident Joe Biden vyzval americké súkromné firmy, aby „okamžite“ posilnili svoju ochranu pred kybernetickými útokmi z Ruska.

Tajné služby ho totiž varovali, že Rusko zvažuje takéto útoky v reakcii na sankcie uvalené za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet