Na hlavný obsah

Aretha Franklinová definovala zlatý vek soulu

Počas kariéry získala 18 cien Grammy.

Aretha Franklinová definovala zlatý vek soulu
Na archívnej snímke z roku1972 speváčka Aretha Franklinová. Foto: TASR/AP

Aretha Franklinová sa narodila 25. marca 1942 v americkom Memphise. Od jej narodenia uplynulo 80 rokov. Speváčkiným otcom bol babtistický pastor C. L. Franklin a mamou speváčka a klaviristka Barbara Siggers Franklinová.

Ako píše portál Britannica, jej rodičia sa rozišli, keď mala šesť rokov. Franklinová zostala žiť s otcom v Detroite. Ako mladá tínedžerka vystupovala s otcom v jeho gospelových programoch vo veľkých mestách po celej krajine. Hovorili o nej ako o vokálnom zázračnom dieťati.

Postupne sa rozhodla opustiť gospelovú hudbu a chcela sa stať popovou speváčkou. Ako 18-ročná sa presťahovala do New Yorku. O hudobné ponuky nemala na východnom pobreží núdzu.

Speváčka Aretha Franklinová. ZDROJ: TASR/AP

Zatiaľ len začínajúcej speváčke ponúkli kontrakt spoločnosti Motown i RCA. V roku 1960 však podpísala zmluvu s Columbia Records.

Mnoho úspešných skladieb

Už v tom čase sa na nahrávkach pohybovala smerom od gospelu k džezu. Skladba z roku 1961 Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody dosiahla 37. priečku v rebríčku popových singlov Billboardu.

Úspešnými boli aj skladby Today I Sing The Blues, Won’t Be Long či Operation Heartbreak.

V roku 1966 sa rozhodla opustiť nahrávaciu spoločnosť. Spolupracovať začala s producentom Jerrym Wexlerom pre Atlantic Records. Tu nahrala svoj prelomový album I Never Loved a Man the Way I Love You (1967). Za svoj druhý singel Respect (1967) dostala ocenenie Grammy.

Speváčka sa držala na výslní až do polovice sedemdesiatych rokov. V tomto období začal byť populárny žáner disko. Souloví a džezoví umelci preto išli do úzadia.

Získala Prezidentskú medailu slobody

Franklinová počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos. V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rokenrolovej siene slávy.

V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody. Považuje sa to za najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

Kráľovná soulu Aretha Franklin. ZDROJ: TASR/AP

Medzi jej najväčšie hity patria Respect (1967), (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), I Say a Little Prayer (1968), Day Dreaming (1972), Jump to It (1982), Freeway of Love (1985), A Rose Is Still A Rose (1998) či I Knew You Were Waiting (For Me) – dueto so zosnulým britským popovým spevákom Georgeom Michaelom z roku 1987.

Speváčka zomrela 16. augusta 2018 vo veku 76 rokov. Príčinou smrti bola rakovina pankreasu v pokročilom štádiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet