Na hlavný obsah

Austrálsku rozviedku znepokojuje strategické zbližovanie Ruska a Číny

Šéf tajných sa obáva zhoršenia situácie na Ukrajine.

Austrálsku rozviedku znepokojuje strategické zbližovanie Ruska a Číny
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching. Foto: twitter/Reuters

Medzi Pekingom a Moskvou nastalo „znepokojujúce nové strategické zblíženie“ a od invázie Ruska na Ukrajinu ešte viac narástlo riziko „veľkého konfliktu veľmocí“. V stredu (9. 3.) to povedal šéf austrálskej spravodajskej služby Andrew Shearer, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ Úradu pre národné spravodajské informácie (ONI) Shearer uviedol, že čínsky prezident Si Ťin-pching zrejme plánuje dominovať v indo-pacifickej oblasti a využiť ju ako základňu na to, aby pripravil Spojené štáty o postavenie vedúcej svetovej veľmoci.

Jeho výroky podporili aj varovania, že ruská invázia na Ukrajine, ktorá sa stretla s takmer všeobecným odsúdením Západu, sa môže rozšíriť na regionálny alebo celosvetový konflikt. Austrálsky premiér Scott Morrison tento týždeň vyzval liberálne demokracie, aby zastavili „oblúk autokracie“, ktorý mení podobu sveta a svetový poriadok.

„Musíme pracovať oveľa tvrdšie na tom, aby sme zachovali liberálnu črtu poriadku založeného na pravidlách v Európe i tu v indo-pacifickej oblasti,“ povedal Shearer na konferencii usporiadanej denníkom Australian Financial Review.

Hrozba kybernetických útokov

Podľa Shearera sa bude geopolitická hrozba sústreďovať okolo technológií, pričom sa budú využívať aj kybernetické útoky, takže Austrália musí posilniť svoju kybernetickú obranu, ale bez toho, aby sa uzatvárala pred obchodovaním, trhom a zdieľaním informácií.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, ktorú Kremeľ nazýva „špeciálna operácia“, sa „veľký konflikt veľmocí“ stáva nanešťastie menej vzdialenou možnosťou než bol v minulosti, citoval Shrearer odborníkov z austrálskych tajných služieb.

Tak ako mnoho iných západných komentátorov, aj Shearera prekvapila účinnosť odporu Ukrajiny proti ruským ozbrojeným silám. Naznačil však, že príde „niekoľko brutálnych krvavých týždňov“, pretože ruský líder Vladimir Putin „teraz stavil na všetko a ťažko si predstaviť jeho elegantné – alebo aj neelegantné – zosadnutie z koňa“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet