Na hlavný obsah

Automechanik, ktorý išiel na VŠMU bez maturity. Dočolomanského nepreslávil iba Jánošík

Na skle maľované malo stovky repríz.

Automechanik, ktorý išiel na VŠMU bez maturity. Dočolomanského nepreslávil iba Jánošík
Na archívnej snímke herec Michal Dočolomanský počas divadelného predstavenia Na skle maľované. Foto: TASR

Vyše 40 rokov bol oporou Slovenského národného divadla (SND), kde sa mu podarilo vytvoriť nielen atraktívnych a romantických hrdinov, ale aj množstvo zložitých charakterových postáv. Reč je o niekdajšom slovenskom hercovi Michalovi Dočolomanskom. Ikonický a často obsadzovaný herec by v piatok (25. 3.) oslávil 80 rokov.

Narodil sa 25. marca 1942 v poľskom mestečku Niedzica. Ako 12-ročný stratil otca a jeho matka vychovávala 10 detí sama. Aj viacero jeho súrodencov Michala Dočolomanského sa vydalo na hereckú dráhu. Ako 13-ročný dostal vo Svätom Jure svoju prvú divadelnú úlohu v rozprávke Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná.

Automechanik sa na VŠMU hlásil tajne

Vyučil sa za automechanika a venoval sa športovej gymnastike. V roku 1964 však absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a v tom istom roku sa stal členom Činohry SND. Na VŠMU študoval aj bez toho, aby mal maturitu.

„Mal som svoje zamestnanie. Som vyučený automechanik a pracoval som v západoslovenskom veľkoobchode. Súčasne som ale robil v Bratislave šport – športovú gymnastiku, ale ešte som popritom robil v ochotníckom divadle. Priatelia ma vtedy nahovorili, aby som skúsil ísť na VŠMU. Urobil som to tajne, aby nebola hanba, keď ma nezoberú, ale napokon ma zobrali,“ spomínal Dočolomanský na svoje začiatky podľa archívu Rádia Regina Západ.

„Prvý rok bol veľmi ťažký. Nevedel som sa dostať do štúdia, hanbil som sa. Potom prišiel druhý ročník, prišiel dialóg a za to som sa mohol už nejako schovať,“ pokračoval k svojim začiatkom. V SND napokon pôsobil až do roku 2008. Patrili mu vážne roly, ale i komické figúrky.

V roku 1968 zaujal v úlohe baču Miša v tragickom príbehu Bačova žena. Z dramatických postáv bol napríklad aj súčasťou drám severských autorov Henrika Ibsena či Augusta Strindberga.

V inscenácii Bockerer dokázal pomocou karikatúry zahrať až päť postáv, z nich je azda najznámejšie jeho zobrazenie Adolfa Hitlera, v ktorom autenticky vystihol šialeného a posadnutého diktátora.

Taktiež nechýbal v inscenáciách ruskej klasiky. V psychologicky zložitej postave Smerďakova ho mohli diváci vidieť v predstavení Bratia Karamazovovci,  podplukovníka Alexandra Veršinina zosobnil v tragikomédii Tri sestry a hlavnú postavu Kirilova stelesnil v divadelnom spracovaní románu Besy.

Najslávnejšia rola

V roku 1974 ho režisér Karol Zachar obsadil do jeho najslávnejšej postavy. Stvárnil Jánošíka v slávnom muzikáli Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej Na skle maľované, ktorý mal stovky repríz. Úspech mal muzikál aj po svojom návrate na divadelné dosky v 90. rokoch.

„Keď sme po revolúcii obnovovali toto predstavenie, tak sa ma pýtal šéf, či to zvládnem. Hovorím, že fyzicky to snáď nebude problém, horšie je zvládnuť to po psychickej stránke. Jánošík mal 33 rokov. Ale povedal som si, že to bude taká nostalgická spomienka na 74 rok, kedy sme to premiérovali. Ukázalo sa, že divák to berie inak,“ povedal k tým časom pre RTVS.

Všestranný umelec sa na javisku predviedol tiež v muzikáloch Cyrano z Bergeracu, Pozor na Leona! či Hello, Dolly!, pod ktorý sa režisérsky podpísal Milan Lasica.

Televízne projekty

Dočolomanský účinkoval veľmi často aj v slovenských i českých filmoch a v televízii – Medená veža, Stratená dolina, Tisícročná včela, Adela ešte nevečerala, Dni zrady, Tajomstvo hradu v Karpatoch.

Bol častým víťazom ankiet o najpopulárnejšieho herca. Pre rozhlas vytvoril množstvo postáv v rozhlasových hrách, humoristicko-satirických pásmach, kabaretoch a silvestrovských programoch. 

V roku 1982 dostal titul Zaslúžilý umelec a o dva roky neskôr sa stal držiteľom ceny Zlatý krokodíl. V januári 2004 mu udelili cenu v kategórii herec v diváckej ankete Osobnosť televíznej obrazovky.

Od prezidenta Ivana Gašparoviča dostal v roku 2007 vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj kultúry a divadelného umenia. V tom istom roku mu udelili aj cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.

Michal Dočolomanský odišiel z tohto sveta 26. augusta 2008. Mal 66 rokov. Príčinou úmrtia bola rakovina pľúc. V jeho rodnej poľskej Niedzici mu v júli 2010 slávnostne odhalili pamätnú tabuľu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko