Na hlavný obsah

Azorské ostrovy môže postihnúť silné zemetrasenie alebo výbuch sopky, tvrdia odborníci

Sopka tam vybuchla naposledy v roku 1808.

Azorské ostrovy môže postihnúť silné zemetrasenie alebo výbuch sopky, tvrdia odborníci
Ilustračná snímka - pohľad na pobrežie jedného z Azorských ostrovov. Foto: pixabay.com

Odborníci sa obávajú, že by v najbližších dňoch mohlo postihnúť Azorské ostrovy silné zemetrasenie či erupcia sopky. Znepokojil ich roj menších zemetrasení zaznamenaných v uplynulých dňoch, uviedla v utorok (22. 3.) agentúra Reuters. Miestne úrady aktivovali núdzové plány.

V uplynulých troch dňoch postihla ostrov Sao Jorge séria zhruba 1 800 zemetrasení nízkej intenzity, z ktorých asi len stovku mohli zaznamenať aj obyvatelia ostrova.

Roj môže byť podľa expertov predzvesťou väčších komplikácií. Podľa šéfa seizmického observatória na Azorských ostrovoch Ruia Marquesa je nutné počítať so všetkými možnosťami.

Podľa neho hrozí silnejšie zemetrasenie, ktoré by mohlo spôsobiť škody, alebo výbuch sopky na ostrove Sao Jorge. Posledná erupcia pritom nastala v roku 1808.

Podľa agentúry Reuters súčasný roj zemetrasenia pripomína ten, ktorý zasiahol ostrov La Palma na Kanárskych ostrovoch pred výbuchom miestnej sopky v druhej polovici minulého roka.

Vedenie ostrova aktivovalo núdzový plán a civilná ochrana pripravuje opatrenia v prípade veľkého zemetrasenia či výbuchu sopky. Ostrov Sao Jorge má zhruba 8 400 obyvateľov, ktorí zostávajú na mieste, a je tiež vyhľadávanou turistickou destináciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet