Na hlavný obsah

Baerbocková obvinila Rusko z porušovania ľudských práv Ukrajincov aj Rusov

Vyzvala na rýchle vyšetrovanie ruských činov.

Baerbocková obvinila Rusko z porušovania ľudských práv Ukrajincov aj Rusov
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena. Baerbocková. Foto: TASR/AP

Útok na Ukrajinu je útokom na ľudské práva Ukrajincov i Rusov. Vo videoprejave k Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) zasadajúcej v Ženeve to vo štvrtok (3. 3.) vyhlásila nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková, ktorá zároveň vyzvala na rýchle vyšetrovanie ruských činov proti ľudským právam.

„Nevyhnutne potrebujeme kvôli Ukrajine zostaviť komisiu, ktorá by vyšetrila všetky porušenia ľudských práv, ktorých sa Rusko od začiatku vojenskej agresie dopustilo,“ povedala Baerbocková. „Ľudské práva sú univerzálne,“ uviedla.

Zdôraznila, že Rusko najhrubším spôsobom porušilo nielen ľudské práva Ukrajincov, ale aj Rusov, ktorí proti vojne demonštrujú a ktorých sa Rusko snaží umlčať rovnako ako uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného.

„Musíme tomuto ruskému útoku čeliť,“ uviedol Baerbocková, podľa ktorej popieranie ľudských práv ohrozuje „našu existenciu“. Chce tiež, aby sa Rada pre ľudské práva viac zamerala na rokovania a zodpovednosť ďalších štátov, ako sú Bielorusko, Mjanmarsko či Sýria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet