Na hlavný obsah

Bez jedla, vody či liekov. Obyvateľom Mariupola bráni v úteku ruské ostreľovanie

Žijú tam v neľudských podmienkach, tvrdí Zelenskyj.

Bez jedla, vody či liekov. Obyvateľom Mariupola bráni v úteku ruské ostreľovanie
Na satelitnej snímke Maxar Technologies zničená budova divadla (hore uprostred) a oblasť v okolí v meste Mariupol na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

V ukrajinskom prístavnom meste Mariupol obliehanom ruskými jednotkami zostáva v neľudských podmienkach 100 000 obyvateľov. V stredajšom (23. 3.) nočnom prejave to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Snahy civilistov zachrániť prostredníctvom humanitárnych koridorov podľa neho marí ruské „ostreľovanie alebo zámerný teror“.

Zelenskyj povedal, že obyvatelia mesta žijú „v úplnom obliehaní, bez jedla, bez vody, bez liekov, za neustáleho ostreľovania, za neustáleho bombardovania“.

Strategický význam

Mariupol mal pred vojnou zhruba 430 000 obyvateľov. Mesto má strategický význam, jeho dobytie by umožnilo Rusom vytvoriť pozemné spojenie s anektovaným Krymom, ale ukrajinské sily odmietajú kapitulovať.

Ukrajinská vicepremiéra Iryna Vereščuková v utorok (22. 3.) uviedla, že neďaleko Mariupolu proruskí separatisti zajali jeden humanitárny konvoj zložený z viacerých autobusov s civilistami. Cestu podľa nej vopred dohodli s Medzinárodným výborom Červeného kríža.

O tomto incidente hovoril vo svojom poslednom prejave aj Zelenskyj a sľúbil, že úrady robia všetko pre „oslobodenie našich ľudí a sprevádzkovanie humanitárnych koridorov“. Dodal, že za utorok sa z obliehaného mesta pri Azovskom mori podarilo zachrániť vyše 7 000 ľudí.

K rokovaniam s ruskou stranou Zelenskyj povedal, že sa konajú prakticky každý deň. „Je to veľmi náročné, niekedy konfrontačné,“ priblížil. „Ale krok za krokom postupujeme vpred,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet